Gemeente Zoetermeer

Gemeente dringt aantal zorgmijders terug

De gemeente Zoetermeer heeft een actieplan opgesteld om zogenoemde zorgmijders toch te bereiken. Zorgmijders zijn mensen met een ernstige en complexe (psychische) problematiek die zelf niet om hulp vragen of accepteren, maar wel zorg nodig hebben. Naar schatting leven zo'n honderdzestig zorgmijders in Zoetermeer, waarvan de hulpverlening er zo'n honderd in beeld heeft.
Met deze aanpak wil de gemeente deze mensen zo goed mogelijk laten meedoen in de samenleving.

Het actieplan bestaat uit verschillende onderdelen: signaleren, melden, toe leiden naar zorg, bieden van bemoeizorg en bieden van maatschappelijke ondersteuning. Om het signaleren makkelijker te maken ontwikkelen GGZ Zoetermeer en de GGD Zuid-Holland West een signalenkaart. Dit kaartje kunnen signaleerders bij zich dragen en gebruiken als hulpmiddel. Daarnaast is in de wijk Palenstein een proef gestart waarbij in een vroegtijdig stadium een (gezins)coach wordt ingeschakeld om mensen naar hulp of zorg toe te leiden.

Als inwoners en organisaties zich zorgen maken over een zorgmijder in Zoetermeer, kunnen zij dit melden bij het Meldpunt Bezorgd. Dit meldpunt is ondergebracht bij de GGD. Na een melding kan een bezoek aan de zorgmijder worden gebracht. Wanneer iemand hulp afwijst, wordt de GGZ ingeschakeld. Deze probeert opnieuw contact te leggen met de zorgmijder en acceptatie van zorg te stimuleren. Wanneer mensen eenmaal zorg krijgen, is het maatschappelijk steunsysteem (MMS) opgezet om hen ondersteuning te bieden bij het deelnemen aan de samenleving. Het MMS ondersteunt mensen onder andere bij het verkrijgen van woonruimte, werk en sociale contacten.

Het actieplan is opgesteld met alle organisaties die in hun werk zorgwekkende zorgmijders tegen komen: GGD, GGZ Zoetermeer, Parnassia Bavo Groep, RIBW Fonteijnenburg, LIMOR, REAKT, Haags Platform cliënten in de GGZ, Kwadraad, woningbouwcorporaties, SGZ, VierstroomZorgring en gemeente Zoetermeer (WZI waaronder schuldhulpverlening).

De gemeente voert regie om de samenwerking en afstemming met deze partners te versterken. In het platform OGGZ zijn alle organisaties vertegenwoordigd, die een belangrijke taak hierin hebben.