ChristenUnie



Zorgen over toename late abortussen

woensdag 18 november 2009 13:53 De ChristenUnie wil dat staatssecretaris Bussemaker onderzoek doet naar het verband tussen de 20-weken echo en het aantal late abortussen. Voorgaande jaren werd er nauwelijks tot geen melding gemaakt van levensbeëindiging bij pasgeborenen. De partij vraagt zich af dit betekent dat ongeboren kinderen met een beperking vrijwel altijd na de 20-weken echo en voor de toegestane termijn van 24 weken, worden geaborteerd.

De heer Hubben, voorzitter van de commissie die meldingen beoordeelt van levensbeëindiging bij pasgeborenen vanwege uitzichtloos en ondraaglijk lijden, denkt dat artsen mogelijk bang zijn voor strafrechtelijke vervolging. Ook vermoedt Hubben dat de artsen onvoldoende op de hoogte zijn van de toetsingscriteria.

Ook pleit de ChristenUnie voor toetsing voorafgaand aan een abortus. Hoewel de commissie van Hubben niet medeplichtig mag worden gesteld aan levensbeëindiging, begrijpen we allemaal waar de wens tot toetsing vooraf op gebaseerd is en waar die wens vandaan komt. Wiegman: ,,Het gaat om kwetsbaar leven dat bescherming verdient en ouders die voldoende ondersteund worden door goede informatie en begeleiding. Op het moment dat actieve levensbeëindiging overwogen wordt, moet een protocol in werking treden dat voorziet in een `second opinion' van de medische noodzaak en de deskundigencommissie moet direct geïnformeerd worden. Zo'n protocol komt tegemoet aan de mogelijke angst voor vervolging en daarmee worden de belangen van zowel medici als van de pasgeboren baby en de ouders optimaal beschermd.'

Vorige week bood Wiegman een notitie aan staatssecretaris Bussemaker aan, met daarin acht aanbevelingen voor het kabinet om alternatieven voor abortus invulling te geven. De partij staat ten principale afwijzend tegenover het beëindigen van ongeboren leven.