Gemeente Bodegraven

middenveld blikken terug op

Partijen uit het maatschappelijke middenveld blikken terug op

Het bezoek van de Commissaris van de Koningin ligt alweer een paar weken achter ons. Vanuit de gemeente willen we de groeperingen ook nog zelf aan het woord laten. Met de zes partijen is kort teruggekeken op het bezoek van de Commissaris van de Koningin. De belangrijkste informatie uit de gehouden presentaties en gesprekken met de partijen uit het middenveld zijn hieronder voor u op een rij gezet.

Zwembad De Kuil: maatschappelijke functie voorop

De heer Rooms, bestuurslid van het zwembadbestuur van De Kuil, beschrijft de sfeer tijdens de bijeenkomst als ontspannen en aangenaam. "Er was sprake van een dialoog en de delegatie was zeker betrokken bij de onderwerpen en goed geïnformeerd." In de presentatie over het zwembad is duidelijk naar voren gekomen dat het zwembad een kostbare, maar vooral ook belangrijke maatschappelijke functie vervult. Er zijn verschillende verenigingen die gebruik maken van het zwembad en ook wordt het gebruikt voor het schoolzwemmen, waar de heer Franssen nog speciaal op in ging.

In de kadernota 2009 is het zwembad benoemd tot speerpunt waarbij het volgende van belang is. Er ligt een ambitieus en degelijk plan voor het achterstallig onderhoud dat al wordt uitgevoerd en op schema ligt. Daarnaast is professionalisering van beheer en exploitatie van belang met het oog op de samenvoeging van het zwembad en de binnensport. Hiervoor gaan beide stichtingen fuseren. Tot slot is een start gemaakt met de voorbereidingen voor de bouw van een sportzaal naast het zwembad en dit gaat absoluut leiden tot economische voordelen onder andere doordat gebruik kan worden gemaakt van elkaars kennis. De uitvoering van deze activiteiten wordt in goed overleg tussen de gemeente en de partijen tot stand gebracht.

De Parmey: boerenverstand gebruiken

De Parmey werd vereerd met een bezoek op locatie en dit is zeer gewaardeerd door de heer Stolwijk, voorzitter van De Parmey. De heer Franssen kwam met de dienstauto helemaal middenin de polder te staan en bleef ongeveer 1 uur op de boerderij. De heer Stolwijk had expres de toegang tot zijn bedrijf niet `opgepoetst' omdat hij het belangrijk vindt dat het beeld is zoals het is.

De erkenning die de heer Franssen liet blijken voor het buitengebied en de inbreng van De Parmey hierin, deed de heer Stolwijk groot plezier. De heer Franssen wil ook graag meer terug zien van de informatie die in de polder huist. Het `boerenverstand' is volgens hem onmisbaar voor een goede invulling van de toekomst van het gebied. De kennis van het land en de grond zit in de hoofden van de boeren en daar moeten we gebruik van maken, vind hij. De heer Stolwijk: "Ik hoop dat onze ideeeën over de plannen ook daadwerkelijk zichtbare gevolgen krijgen."

Het Evertshuis: spil in het web blijven

Het Evertshuis heeft in haar presentatie haar plek in Bodegraven uiteengezet: een dorpshuisfunctie, ontmoetingsplaats, centrum voor kunst, cultuur en educatie en ook voor de jeugd. Na 20 jaar is het gebouw echter gedateerd en het is belangrijk dat het gebouw onderhouden wordt, zodat het aantrekkelijk blijft voor huurders. De laatste jaren is het steeds lastiger geworden om huurders te vinden en te behouden. Gelukkig heeft de gemeente het belang van het Evertshuis onderkend en de plannen zoals die er nu liggen, zorgen ervoor dat het Evertshuis in elk geval de komende 20 jaar nog de spil in het web blijft. De grote zaal brengt de inwoners van Bodegraven met grote regelmaat bijeen voor een concert, uitvoering of optreden. Ook voor plaatselijke feesten, kerstconcerten en markten is het Evertshuis dé plek van Bodegraven. Het Evertshuis is daarom zeer verheugd over het feit dat de gemeenschap het nut van het Evertshuis heeft onderkend en bevestigd. De gemeenteraad besloot recent - op voorstel van de wethouder - dat het Evertshuis moet blijven: dat de theaterzaal blijft , dat de bibliotheek wordt opgenomen in het "concept Evertshuis" en dat het gebouw wordt gerenoveerd. De heer Franssen toonde zich verheugd dat een toch relatief kleine plaats als Bodegraven de keuze maakt voor het handhaven van een centrum voor de inwoners.

De Bunnik/ Van Doorngroep: bedrijfsverplaatsing en procedures

De Bunnik/Van Doorn groep ging in haar presentatie in op de voorgenomen plannen van de bedrijfsverhuizing. De groep heeft het als zeer verfrissend ervaren om alle verschillende onderwerpen voorbij te zien komen. Het bedrijf was ook blij met de gelegenheid om een keer te kunnen reageren op de manier waarop procedures verlopen en dat het nog lang niet altijd lukt om snel te handelen. De Commissaris van de Koningin toonde hiervoor begrip en beide partijen gaan nog een keer verder met elkaar in gesprek.

Antoniuscollege: uit de anonimiteit

De dialoog tussen de heer Oldenmans en de Commissaris van de Koningin heeft de heer Oldemans als zeer positief ervaren: "de heer Franssen is communicatief sterk en hij bleek goed geïnformeerd en waardeerde het initiatief van het bestuur van het Antoniuscollege in Bodegraven positief". Bij dit initiatief draait het erom een kleinschalige vestiging in stand te houden.

De heer Franssen onderschreef het belang om een vestiging voor het voortgezet onderwijs voor een gemeente als Bodegraven te behouden omdat veiligheid, structuur, het gekend zijn als leerling en het in de eigen gemeente naar school gaan als zeer waardevol worden gezien. Het blijkt een welkom alternatief voor leerlingen die in de anonimiteit en grootschaligheid van grote schoolgebouwen verloren dreigen te gaan. "Het mooie is dat juist een grootschalig schoolbestuur als de Carmelstichting zich de weelde van deze kleinschaligheid kan veroorloven.", aldus de heer Oldemans, rector van het Carmelcollege Gouda, waar het Antoniuscollege in Bodegraven deel van uit maakt.

Raad voor Handel en Industrie: en de rest van de ruimte is voor het Groene Hart

De heer De Groot van de Raad voor Handel en Industrie heeft het bezoek ook als zeer positief ervaren. Hij was vooral onder de indruk van hoe goed de Commissaris van de Koningin op de hoogte was van het reilen en zeilen van Bodegraven. "Het was een ontspannen en open gesprek, waarbij de burgemeester zijn voorzittersrol uitstekend vervulde." De heer Franssen benadrukte nogmaals dat de uitbreiding van het bedrijventerrein Groote Wetering II te danken is aan het doorzettingsvermogen van het vorige college (Red: onder de aansturing van burgemeester Burgdorff). Dit gebeurde ook in goede samenwerking met het bedrijfsleven en de Raad van Handel en Industrie. De heer Franssen benadrukte ook dat het bedrjfsleven het zal moeten doen met de ruimte die nu beschikbaar is: de rest is voor het Groene Hart. Voor eventuele uitbreidingsbehoefte moet worden gekeken naar optimalisatie van ruimtegebruik, zoals die nu bij de revitalisering van Broekvelden. De provincie staat volledig achter dit plan en wil het graag goed van de grond krijgen. Er vindt regelmatig overleg plaats met de betrokken partijen. De heer Franssen vond het prettig om te zien dat de revitalisering van Broekvelden in goede harmonie en samenwerking met de gemeente gaat.