CNV Onderwijs

18 november 2009

Pabo's Rotterdam gaan samenwerken

Categorie: Actueel Starters

Woensdag, 18 november 2009

Rotterdam wil de komende jaren hard werken om het onderwijs(werkveld) aantrekkelijker te maken. De aankomende vijf jaar wordt een daling verwacht van het aantal studenten dat voor de Lerarenopleiding Basisonderwijs zal kiezen. Daardoor zal een flink tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs ontstaan.

Maar niet alleen het aantal leerkrachten geeft reden tot discussie. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) gaf vorige week aan dat de structuur van de Lerarenopleiding voor het Basisonderwijs op de schop moet, om zo het taal- en rekenonderwijs te verbeteren.

Reden genoeg voor de programmacommissie Personeel Plus PO (Rotterdams Onderwijsbeleid) om de handen in één te slaan samen met de pabo Hogeschool Rotterdam, pabo INHolland Hogeschool, pabo Thomas More, de ROC's, vertegenwoordigers uit het basis en voortgezet onderwijs, studenten, schooldirecteuren en alle schoolbesturen voor primair onderwijs, verenigd in Fokor (de Federatie voor Onderwijskoepels en Openbaar Onderwijs Rotterdam).

Tijdens een studiemiddag van de samenwerkingspartners stonden kwaliteit en kwantiteit van het onderwijs in Rotterdam in de discussie centraal. Het bleek dat alle aanwezigen de neus in dezelfde richting hadden. De structuur van de pabo moet worden aangepakt en de pabo moet meer maatwerk bieden. Op deze manier kan beter tegemoet worden gekomen aan de verschillen tussen studenten. Ook de samenwerking tussen hbo, mbo, vo en bo moet beter, volgens de instellingen. Zo kunnen bruggen geslagen worden tussen de verschillende onderwijsvormen en leren de onderwijsinstellingen van elkaar hoe ze een betere begeleiding kunnen bieden aan studenten.

Het is uniek dat onderwijsvertegenwoordigers van een grote stad als Rotterdam de handen in één slaan en actie wil ondernemen om gezamenlijk het onderwijs aan te pakken. Binnenkort zal het Rotterdams onderwijs met concrete activiteiten en plannen komen en in overleg gaan met de politiek.


---