Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
18-11-2009

Arianna Betti nieuw lid De Jonge Akademie

Arianna Betti is een van de tien nieuwe leden van De Jonge Akademie van de KNAW. Dat maakte de KNAW 17 november bekend. Betti (1970) doet aan de Faculteit Wijsbegeerte onderzoek op het gebied van de geschiedenis en filosofie van de logica. Haar onderzoek betreft de relatie tussen taal en wereld, in het bijzonder in de negentiende- en twintigste-eeuwse filosofie van Centraal-Europa. KNAW: "Arianna Betti heeft een indrukwekkend internationaal netwerk en weet specialistische onderwerpen op voortreffelijke wijze te verbinden met brede, algemene inzichten." Zij ontving in 2008 een starting grant van de European Research Council (ERC).

Betti onderzoekt de relatie tussen taal en wereld, in het bijzonder noties zoals betekenis, verwijzing en waarheid in de talen van deductieve wetenschappen. Ze is nu bezig met een reconstructie van de historische ontwikkeling van deze noties van de Praagse filosoof en wiskundige Bernard Bolzano tot de formele waarheidstheorie van de Poolse filosoof en wiskundige Alfred Tarski, gezien als een revolutie van brede culturele betekenis.

Ook neurowetenschapper Ysbrand van der Werf, verbonden aan VUmc, is een van de nieuwe leden van De Jonge Akademie. Hij probeert in zijn onderzoek een brug te slaan tussen fundamenteel onderzoek en de toepasbaarheid daarvan. Bij het NIN en het VUMC heeft hij twee onderzoekslijnen ontwikkeld: naar slaap en slaapverstoring en naar cognitieve stoornissen bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Recent ontdekte hij dat als je vlak voor het slapen de vaardigheid die je wilt leren aandachtig bekijkt, je de volgende dag beter bent in het uitvoeren van die handeling.

De Jonge Akademie is in 2005 opgericht om jonge onderzoekers in contact te brengen met collega's uit andere vakgebieden. De officiële installatie van de nieuwe leden van De Jonge Akademie vindt donderdag 18 maart 2010 plaats in het





Trippenhuis, het gebouw van de KNAW in Amsterdam. De Jonge Akademie viert op deze datum ook haar vijfjarig jubileum.