Gemeente Smallingerland


* | 2009

* | November

* | Renovatie voor Thalenpark

Renovatie voor Thalenpark

Voor de renovatie van het klassieke park houdt de gemeente rekening met de volgende uitgangspunten:

- het park is een historisch ontwerp van Hein Otto en heeft een aantal typische stijlkenmerken zoals de strakke vorm van de bomenlaan om het park heen. Ook de strakke vorm van de waterpartij hoort daarbij. Deze vorm is leidend en verandert dus ook niet in het nieuwe renovatieplan.


- Al een aantal jaren is bekend dat de conditie van de bomen slecht is. Hierbij gaat het voornamelijk om de rijen suikeresdoorn die het park zo duidelijk omranden. De dubbele rij aan de oostzijde is om veiligheidsredenen een aantal jaren geleden al geknot. In de andere randen zijn al een aantal bomen uitgevallen. Hoewel het bekend is dat veel bomen slecht zijn, wordt momenteel de conditie van de bomen onderzocht door extern adviesbureau om deze belangrijke informatie weer up-to-date te hebben. Uit de eerste berichten blijkt inderdaad dat met name de boomrijen aan de zuid- en westrand in slechte conditie verkeren maar dat andere bomen toch nog een aantal jaren mee kunnen. Wellicht kan het vervangen van deze karakteristieke boomrijen in fases worden uitgevoerd. We onderzoeken dit nader tijdens de uitwerking van het plan. We weten dus niet zeker of dat echt lukt!
- We vinden dat er meer kleur en variatie in de beplanting mag komen.
- De parkeerstrook langs de Leerlooierstraat blijft bestaan maar zullen we meer 'camoufleren' zodat auto's minder in het zicht zijn.
- De grote beeldbepalende bomen langs de hoek Lange West/Oude Nering zullen zo veel mogelijk blijven staan.

Toekomstig gebruik van het park: denk mee!
Het Slingepark heeft inmiddels een ware metamorfose ondergaan en aan het nieuwe Reidingpark wordt nu nog gewerkt. Beide parken hebben een duidelijke functie gekregen. Het Slingepark is een duidelijk sport-, spel- en doepark geworden. Het Reidingpark wordt vooral geschikt voor kleinschalige culturele activiteiten. Ook voor het Thalenpark zijn we op zoek naar een duidelijker functie. Nu wordt het park te weinig echt gebruikt.
Het park is op zich groot genoeg om grotere evenementen een plek te geven. Met veel bedrijven en winkels in de directe omgeving is het ook bij uitstek geschikt om elkaar even te ontmoeten bijvoorbeeld tijdens lunchpauzes. Maar ook spelen kan een nadrukkelijke wens zijn. De keus voor het gewenste gebruik heeft weer gevolgen voor voorzieningen die ter plekke nodig zijn.

De vraag hoe we het Thalenpark in de toekomst beter kunnen gebruiken, stelt de gemeente ook aan omwonenden en het publiek. We hebben in de loop der tijd al de nodige suggesties meegekregen die we ook zeker zullen meenemen. We bieden iedereen de gelegenheid om op deze vraag te reageren. We doen dat met een (korte) enquête die u binnenkort in deze krant en op onze website vindt.

Informatieavond 8 december
Wilt u meer weten over het ontwerp en over andere uitgangspunten en voorwaarden? Kom dan naar de informatieavond op dinsdag 8 december aanstaande, om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Natuurlijk is ook daar de mogelijkheid om te reageren op de vraag: hoe gaan we het Thalenpark straks écht gebruiken? U bent van harte welkom!