Buitenlandse Zaken België


Datum: 18/11/2009

Olivier Chastel: "Dit is het beste resultaat ooit voor de omzetting van de Europese richtlijnen"

In overleg met de Minister van Buitenlandse zaken Yves Leterme, heeft Olivier Chastel, Staatssecretaris voor Europese zaken, zijn collega's van de deelgebieden ervan op de hoogte gebracht dat België haar resultaten voor de omzetting van Belgisch recht in Europees recht aanzienlijk verbeterd heeft. « Dit is het beste resultaat ooit, waardoor België onder de Europese norm van 1% blijft », zei Olivier Chastel.

Het omzettingsdeficit is gedaald van 1,2%, oftewel 20 niet-omgezette richtlijnen, tot 0,9%, oftewel 13 richtlijnen waarvan 7 waarvoor de Gemeenschappen of de Gewesten integraal of gedeeltelijk verantwoordelijk zijn. Daarenboven moeten bijkomende inspanningen worden geleverd om de Europese nultolerantienorm na te leven voor een omzettingsachterstand van meer dan twee jaar. De richtlijn over de beroepskwalificaties, waarvoor het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de omzetting nog moeten afwerken, is de enige betrokken richtlijn.

De Staatssecretaris betreurt wel het groeiende aantal inbreukprocedures. De prioriteit is de identificatie en de afsluiting van de dossiers voor non-conformiteit van het Belgisch recht met het Europees recht. Hiervoor wordt aan de bevoegde overheden gevraagd een maximale inspanning te leveren.

Met de invoegetreding van het Verdrag van Lissabon, kan een forfaitaire of dwangsom opgelegd worden aan de Lidstaat vanaf de eerste inbreuk. « België kan zich dus geen omzettingsachterstand van meer dan 6 maanden meer veroorloven », benadrukte Olivier Chastel.

Volgens Olivier Chastel, « moeten we de Europese 1%-norm blijven naleven en zo in de toekomst een voorbeeld zijn voor de andere Lidstaten ».