Gemeente Delfzijl

Gemeenteraden Eemsdeltagebied buigen zich over bijdrage verdubbeling N33

De gemeenten Appingedam, Delfzijl en Eemsmond stellen hun raden voor mee te betalen aan de verdubbeling van de N33 Assen-Zuidbroek.

Het hele project kost 140 miljoen euro. De colleges vragen aan de raden van Appingedam, Delfzijl, en Eemsmond respectievelijk 153.571 euro, 220.536 euro, en 175.893 euro. Het gaat om een totale bijdrage van 550.000 euro. De provincies Groningen en Drenthe, de daarbij horende gemeenten, en het Rijk financieren het overige deel.

Â

Verdubbeling tot aan de Eemshaven

Een belangrijke voorwaarde in het voorstel aan de raden is dat alle partijen die nu betrokken zijn bij het zuidelijk deel tot aan de A7, ook het noordelijke deel van N33 â vanaf Zuidbroek tot aan de Eemhaven â meefinancieren. De provincie kijkt nu al naar financiële oplossingen om het hele tracé in één keer aan te leggen. Hiervoor is 10 miljoen euro gereserveerd in het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport. Momenteel vindt er een verkenning plaats naar de verdubbeling van het gedeelte Zuidbroek â Appingedam/Delfzijl.

Â

Verbeterde bereikbaarheid stimuleert economische ontwikkelingen

Het is voor de Eemsdeltagemeenten belangrijk dat dit hoog op de agenda van zowel provincie als Rijk staat. Een verbetering in de bereikbaarheid stimuleert hier de economische ontwikkelingen. De provincie werkt concreet aan de bereikbaarheid van het Eemsdeltagebied. Dit blijkt uit de aanpak van de N360, de N361, de N46 en de spoorlijn naar de Eemshaven.