MKB-Nederland

Rouvoet wil cultuurbreuk werkende vaders

13 november 2009 Nieuws
Rouvoet wil cultuurbreuk werkende vaders

Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin stelt dat een cultuurbreuk nodig is in de houding tegenover werkende vaders. Daarom moet onderzoek de belemmeringen voor mannen om werk en gezin te combineren in kaart brengen. MKB-Nederland en VNO-NCW kijken uit naar de resultaten. Zij gaan er vanuit dat in overleg met werkgevers afgesproken kan worden om werk en privé af te stemmen, bijvoorbeeld via flexibele arbeidstijden.

Rouvoet wijst erop dat iedereen straks nodig is op de arbeidsmarkt. Modern arbeidsmarktbeleid moet inspelen op meer keuzevrijheid in de afstemming van werk en privé. Hij roept werkgevers op hiervan werk te maken. Het onderzoek moet in beeld brengen welke drempels de bedrijfscultuur met zich meebrengt.

Maar belemmeringen zijn niet zozeer gelegen in de bedrijfscultuur, stellen de werkgeversorganisaties. Deze komen vaak voort uit afspraken of taakverdelingen in het gezin zelf. Meestal neemt de vrouw meer zorgtaken op zich en gaat deeltijd werken. Werkgevers zijn niet als eerste verantwoordelijk om dit cultuurfenomeen te veranderen. Werkende vaders zullen dus nadrukkelijk zelf ook iets moeten doen om belemmeringen in keuzevrijheid en flexibiliteit te doorbreken.