MKB-Nederland

Onderzoek naar problemen omtrent huurrecht

13 november 2009 Nieuws
Onderzoek naar problemen omtrent huurrecht

MKB-Nederland en VNO-NCW gaan de problemen rondom het huurrecht onderzoeken. MKB-Nederland en haar juridisch partner MKB Huisjuristen zijn de afgelopen weken benaderd door verontruste ondernemers. Huurders van te renoveren panden of winkelcentra krijgen te horen dat hun huurovereenkomst beëindigd wordt wegens dringend eigen gebruik. Hoe, wat en wanneer blijft onduidelijk. Laat staan dat de ondernemer weet op welke schadevergoeding of tegemoetkoming in de verhuiskosten hij recht heeft.

Wettelijk kan een verhuurder van bedrijfsruimtes met een beroep op renovatie de huur opzeggen. De huurder moet hier wel mee instemmen. Anders moet de rechter het einde van de huurovereenkomst uitspreken. Hierbij zijn vele factoren van belang. Ook de aanspraak op tegemoetkoming en schadevergoeding van de huurder is afhankelijk van de individuele situatie. Het is daarom aan te raden niet klakkeloos in te stemmen met de opzegging maar deze juridisch te beoordelen.

In juli is door de detailhandel aandacht voor de problematiek rondom het huurrecht, waarna de VVD en de SP vragen aan de Minister van Justitie hebben gesteld. Een aantal weken geleden liet de minister weten dat de huidige regelgeving voldoende is om de problemen van huurders tegemoet te komen. Volgens hem dient voor deze specifieke problemen vooral lokaal en in gedragscodes een oplossing te worden gezocht.

MKB-Nederland en VNO-NCW zullen het probleem gaan onderzoeken en eventueel vervolgstappen nemen.