MKB-Nederland

Tweede Kamer moet instemmen met regeling kleine banen

18 november 2009 Nieuws
Tweede Kamer moet instemmen met regeling kleine banen

De maatregel om de werkgeverslasten bij kleine banen te verminderen wordt tijdelijk. Dat maakte staatssecretaris de Jager deze week bekend na stevige kritiek vanuit de Tweede Kamer. De Jager heeft aangegeven de regel na een jaar te evalueren. MKB-Nederland vindt invoering van de regeling zeer belangrijk. Het is een goede manier om op de lange termijn jongeren een kans te geven om werkervaring op te doen. Ook draagt de regeling in crisistijd zijn steentje bij aan de aanpak van de jeugdwerkloosheid, een speerpunt van de ondernemersorganisatie.

De maatregel van de staatssecretaris maakt onderdeel uit van het Belastingplan. Werkgevers gaan minder betalen voor werknemers die jonger dan 23 jaar zijn en maximaal 600 euro verdienen. De Tweede Kamer is bang dat de regeling tot verdringing van andere werknemers leidt. Jongeren die een deeltijdbaan willen, zouden de plaats innemen van jonge werknemers die fulltime willen werken. Ook zouden werkgevers banen gaan opknippen om gebruik te maken van de voordelige regeling.

Onzin, zegt MKB-Nederland. "Banen die voor voltijders bestemd zijn, blijven dat." Ook zal in de praktijk blijken dat werkgevers niet gaan opknippen. Dit zorgt voor extra veel rompslomp en verhoogt opnieuw de administratieve lasten. En dat terwijl de regeling is ingezet om deze te verlagen.

MKB-Nederland roept de Kamer op om vooral de voordelen van de regeling voor kleine banen in afweging te nemen. MKB-Nederland is ervan overtuigd dat uit de evaluatie zal blijken dat werknemers niet verdrongen worden en werkgevers banen niet massaal opknippen. Voortzetting van de regeling zou daarna een logische stap zijn.