Gemeente Alkmaar


Persberichten top

Alkmaar derde participatiegemeente van Nederland

Alkmaar, 18 november 2009

---

Het laten meedoen van je bewoners aan de samenleving, heet participatie. Elke gemeente heeft hier mogelijkheden en middelen voor. Alkmaar doet dit landelijk gezien al heel goed. Uit onderzoek van Divosa blijkt dat Alkmaar de op twee na hoogste participatiegraad heeft. Met ingang van 1 januari 2010 gaat voor Alkmaar de Wet participatiebudget in werking. Deze wet bundelt de huidige middelen voor re-integratie (WWB W-werkdeel), inburgering (WI) en volwasseneneducatie (WEB). De nieuwe wet biedt Alkmaar meer mogelijkheden om de vragen en behoeften van de klant (om deze te laten meedoen) nog meer centraal te stellen.

Participatiebudget
Het kabinet wil namelijk de schotten wegnemen tussen de budgetten voor reïntegratie en participatie. Het participatiebudget is een bundeling van drie geldstromen en is daardoor effectiever. Dit was al aangekondigd in het coalitieakkoord van 2007. Op 1 januari 2009 is daarom landelijk de Wet participatiebudget van kracht geworden, waaraan VROM/WWI samen met de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) gewerkt heeft.

Talenten benutten voor de stad
Alkmaar kan met het Participatiebudget re-integratievoorzieningen, inburgering¬voorzieningen, educatieopleidingen en combinaties daarvan financieren voor burgers van 18 jaar en ouder. Om dit mogelijk te maken is een brede visie op participatie geformuleerd. Het college wil de talenten van Alkmaarse burgers optimaal benutten: immers iedereen KAN een bijdrage aan de Alkmaarse samenleving leveren. Specifieke Alkmaarse voorbeelden van het participatiebudget zijn: het WijkServiceBedrijf in Overdie, de stadspas, wijkgerichte inburgering, Focus 2 Move (leerwerktraject) en het Zorgtaalproject in Westerhout.

"Het doet uiteindelijk elk mens goed om in bepaalde mate aan de samenleving mee te doen. Uiteraard is dit ieder zijn eigen keus. Voor de één is die stap makkelijker dan de ander. Voor de mensen die daarvoor net een extra duwtje in de rug nodig hebben, biedt de gemeente allerlei mogelijkheden zoals bv leer-werktrajecten en het wijkservicebedrijf in Overdie. Wij willen deze mensen dan ook uitdagen en verleiden om hieraan deel te nemen", aldus Rian van Dam, wethouder Arbeidsmarktbeleid.

Participatieladder
Om de participatie in de praktijk handen en voeten te geven is in Alkmaar gekozen voor de ontwikkeling van de participatieladder. Er gaat om een brede definitie van participatie, met arbeidsparticipatie als hoogste trede. Dit betekent niet dat alleen betaald werk als participatie wordt gezien, maar ook onbetaald werk, deelname aan opleidingen, trajecten en cursussen, vrijwilligerswerk, lidmaatschap van verenigingen en informele sociale contacten. Het gaat bij participatie om mensen vaardigheden te laten verwerven zodat zij zoveel mogelijk zelf de verantwoordelijkheid kunnen nemen om mee te doen op sociaal-, educatief- en/of economisch vlak. Deze opvatting van participatie sluit goed aan bij de brede doelstelling van het participatiebudget en de Alkmaarse visie daarop. Laatste wijziging: 18 november 2009