Gemeente Alkmaar


Persberichten top

Aanvullend onderzoek nodig voor besluit Zeswielentracé

Alkmaar, 18 november 2009

---

Het aanleggen van het nieuwe Zeswielentracé heeft veel consequenties, zowel ruimtelijk als financieel. Daarom heeft het Alkmaarse college nogmaals een quick scan laten uitvoeren, naar alternatieven voor `de weg achterlangs'. Uit deze quick scan blijkt dat de bestaande verbinding de potentie heeft om als volwaardig alternatief te kunnen functioneren. Hiervoor is echter wel aanvullend onderzoek nodig.

De bestaande verbinding kan blijven functioneren als er aan de westzijde (tussen de huizen en de bestaande weg) een ventweg wordt aangelegd. Deze ventweg zorgt voor de ontsluiting van de woningen langs de Zeswielen en kan het doorgaand langzaam verkeer afwikkelen. De ventweg sluit aan de zuidzijde aan op de hoofdrijbaan, ter hoogte van de Zeswielenbrug. Aan de noordzijde sluit deze aan op de rotonde Schinkelwaard.

Ondergronds riool
Om de aanleg van een ventweg mogelijk te maken, moet de gemeente de bestaande wegsloot dempen en vervangen door een `grindkoffer'. Dit is een ondergronds riool waarin overtollig (regen)water wordt opgevangen en afgevoerd. De consequentie van deze oplossing is dat de wegconstructie dichter bij de woningen aan de Zeswielen komt te liggen.

Hoogheemraadschap
Het Hoogheemraadschap (HHNK) staat open voor alternatieven, maar is het nog niet eens met de bovenstaande oplossing. Voor het dempen van de bestaande wegsloot moet een technisch volwaardige oplossing komen. Dit is, volgens het HHNK, in de quick scan onvoldoende uitgewerkt. Ook moet de gemeente bij het dempen van de wegsloot rekening houden met watercompensatie elders in het gebied.

Projectwethouder Nico Alsemgeest: "Het aanpassen van de bestaande verbinding is zowel financieel als ruimtelijk een aantrekkelijk alternatief. Aanvullend onderzoek naar dit alternatief is dus zeker de moeite waard."

Aanvullend onderzoek
Als de gemeente met een technisch volwaardige oplossing komt, is het HHNK bereid haar standpunt te heroverwegen. Hiervoor is echter aanvullend onderzoek nodig. Bij dit onderzoek worden ook de bewoners van de Zeswielen, Overstad en Ondernemend Alkmaar betrokken. Voor het aanvullend onderzoek heeft de gemeente zeker 4 tot 6 maanden nodig. Voor de Zeswielen wordt al jaren naar een goede oplossing gezocht. Deze paar maanden vormen geen belemmering, als duidelijk wordt of de huidige oplossing (weg achterlangs) de meest realistische oplossing is.
Laatste wijziging: 18 november 2009