Nederlands Jeugdinstituut


Jeugdzorg wil werk maken van richtlijnontwikkeling

Eindrapport ter voorbereiding van richtlijnontwikkeling

Professionalisering staat hoog op de jeugdzorgagenda. Werken met richtlijnen kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren. Cliënten en beroepskrachten vinden het dan ook belangrijk dat er in de jeugdzorg een start gemaakt wordt met richtlijnontwikkeling. Dat is te lezen in het rapport 'Contouren van richtlijnontwikkeling jeugdzorg', waarin het Nederlands Jeugdinstituut verslag doet van het project 'Voorbereiding Richtlijnontwikkeling Jeugdzorg'.

Het afgelopen half jaar heeft het Nederlands Jeugdinstituut in samenwerking met en op initiatief van de beroepsverenigingen NVMW, NIP, NVO en PHORZA gewerkt aan de voorbereiding van richtlijnontwikkeling in de jeugdzorg. Hieraan hebben zowel beroepsbeoefenaren en cliënten uit de jeugdzorg als ook wetenschappers meegewerkt. Zij hebben daarbij gebruik gemaakt van de ervaring die in andere sectoren is opgedaan met richtlijnontwikkeling en de invoering van richtlijnen.

Richtlijnen en kwaliteit

Richtlijnen geven aanbevelingen voor het handelen van beroepsbeoefenaren in bepaalde situaties of met bepaalde doelgroepen. Ze kunnen professionals helpen daarbij zorgvuldige afwegingen te maken. Natuurlijk leidt het gebruik van richtlijnen alleen tot kwaliteitsverbetering als er bewust mee gewerkt wordt en er alleen gemotiveerd van afgeweken wordt. Voor een effectieve hulpverlening is het immers vereist dat de professional zoveel mogelijk werkt volgens de principes van `wat werkt', aansluit bij motivatie, behoeften en wensen van de cliënt en de mogelijkheden van de situatie.

Conclusies

Een belangrijke conclusie uit het project is dat zowel beroepskrachten als cliënten belang en urgentie van richtlijnontwikkeling onderschrijven. Bovendien is er voldoende kennis en bereidheid bij de betrokken partijen in de jeugdzorg om de richtlijnontwikkeling ter hand te nemen. Er wordt onder meer gedacht aan de ontwikkeling van richtlijnen over uithuisplaatsing, residentiële zorg, hechtingsstoornissen en de zorg voor kinderen met psychiatrische problematiek.

Als vervolg op dit traject hebben de beroepsverenigingen een meerjarig programmavoorstel richtlijnontwikkeling in de jeugdzorg ingediend bij het ministerie voor Jeugd en Gezin. De inzet is daarmee begin 2010 van start te gaan.

Rapport

'Contouren van richtlijnontwikkeling jeugdzorg. Eindrapport van het project Voorbereiding Richtlijnontwikkeling Jeugdzorg' pdf (pdf, uitleg) is geschreven door Flip Dronkers en Jessica van Rossum. Het rapport is te downloaden via www.nji.nl/publicaties.