Nederlands Jeugdinstituut


Congres Jeugd in Onderzoek: vooraankondiging en oproep

Zorg voor jeugd: divers en doordacht

Diversiteit in de zorg voor jeugd. Dat is het thema van het zesde congres Jeugd in Onderzoek. Voor dit congres dat plaatsvindt op 12 maart 2010 worden onderzoekers uit de wetenschap en de praktijk opgeroepen om een bijdrage te leveren. Jeugd in Onderzoek is het jaarlijks kenniscongres over onderzoek in de brede jeugdsector. Het is een initiatief van het programmaministerie voor Jeugd en Gezin en de drie landelijke kennisinstituten: ZonMw, RIVM/Centrum Jeugdgezondheid en het Nederlands Jeugdinstituut.

Diversiteit in de zorg voor jeugd

Het thema van Jeugd in Onderzoek is dit keer diversiteit. Het congres pakt het begrip diversiteit breed op, van diversiteit in interventies en professioneel handelen, tot diversiteit van cliënten. Welke uiteenlopende factoren (specifiek en algemeen) zijn essentieel voor de effectiviteit van een programma? In hoeverre mag het handelen van professionals onderling verschillen en wanneer is eenheid van handelen noodzakelijk? In hoeverre moet de geboden zorg worden afgestemd op verschillende doelgroepen? Centraal staat diversiteit in onder andere jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg, jeugd-ggz, jeugdwelzijn, Centra voor Jeugd en Gezin en ZAT's.

Programma

Het programma bestaat uit workshops, posterpresentaties en lezingen van Huub Pijnenburg, lector Werkzame Factoren in de Zorg voor Jeugd aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, senior partner bij Praktikon en docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen, en Karol Kumpfer, professor of Health Promotion and Education aan de Universiteit van Utah (V.S.) en Program Developer van het Strengthening Families Program.

Oproep voor bijdragen

De organisatie van Jeugd in Onderzoek doet een oproep voor bijdragen aan het congres in de vorm van een workshop of posterpresentatie. Onderwerpen die zich hiervoor goed lenen zijn onderzoek naar specifiek of algemeen werkzame factoren, onderzoek naar kenmerken van de effectieve professional of onderzoek naar effectieve manieren om verschillende doelgroepen te benaderen. De uiterste inzendtermijn is 8 januari 2010. Voor aanmeldingen en meer informatie kunt u terecht op onze website www.nji.nl/inonderzoek.

Jeugd en Gezin RIVM ZonMw Nederlands Jeugdinstituut