Gemeente Waalwijk Ambities Gezond beleid in Waalwijk vastgesteld

Het college heeft onlangs ingestemd met de nota Gezond beleid in Waalwijk. Waalwijk kiest voor vijf gezondheidsthemas: alcoholgebruik, overgewicht, opvoedingsondersteuning, eenzaamheid en depressie en mantelzorg. Uit deze themas zijn de twee meest urgente gekozen: preventie en terugdringen alcoholgebruik en het voorkomen en bestrijden van overgewicht. Dit kan door de campagne te voeren tegen alcoholgebruik voor en door jongeren en het schoolproject preventie alcoholgebruik. Voor de preventie van overgewicht valt te denken aan de Gezonde School- verkiezing en het stimuleren gezonde snacks op scholen. Een werkgroep onder leiding van de GGD zorgt voor de uitwerking hiervan.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) faciliteert opvoedingsondersteuning. De gemeente subsidieert Stichting Mantelzorg Midden-Brabant. Hier kunnen mantelzorgers terecht voor ondersteuning.

Inwoners en raad betrokken bij gezondheid
De opvattingen van de inwoners van Waalwijk over gezondheid zijn nadrukkelijk betrokken bij het opstellen van het beleid. De meningen zijn onder andere gepeild tijdens de beurs Gezond & Wel. Daarnaast is in mei 2009 een pleinbijeenkomst gehouden met Rob Oudkerk over de Waalwijkse accenten van het lokale gezondheidsbeleid. Ook zijn diverse huisartsen geïnterviewd en zijn de WMO- adviesraad het Platform Zorg, de Stichting Senioren Waalwijk en Platform Gehandicapten geraadpleegd. Met de uitkomsten van bovengenoemde gegevens en de input van de raadswerkgroep zijn prioriteiten benoemd voor het gezondheidsbeleid van Waalwijk.

Voor de uitvoering van de speerpunten is het noodzakelijk dat de raad bij de kaderstelling 2010 uit de incidentele middelen 25.000 hiervoor bestemd.

In december staat Gezond beleid in Waalwijk op de agenda van de raadsvergadering.

Publicatie datum 04-11-2009