Gemeente Waalwijk Toekomstperspectief Raadhuisplein Sprang Capelle

Het college van Waalwijk heeft 27 oktober zich uitgesproken voor de ontwikkeling van één compact, compleet en comfortabel centrum op het Raadhuisplein in Sprang-Capelle.
Voor deze ontwikkeling zijn twee verschillende ruimtelijke modellen gemaakt waarbij het ene model uitgaat van de bestaande bebouwing en het behoud van de twee pleinen. Het andere model wordt het gehele noordelijke deel van het Raadhuisplein aangepakt waarbij de bestaande bebouwing niet maatgevend is waardoor een geheel nieuwe stedenbouw-kundige invulling mogelijk is. In beide modellen blijft overigens het oudste deel van het stadhuis behouden

Voorkeursvariant
Het college heeft haar voorkeur uitgesproken voor model 1, op grond van overwegingen van snelheid en kosten. Deze keuze zal in de volgende fase leidend zijn voor het uit te werken Masterplan en de bijbehorende marktbenadering.

In model 1 wordt veel van het bestaande vastgoed gehandhaafd. Daarmee staat de ruimtelijke vorm van het ontwerp min of mee vast. De twee pleinen in het dorpscentrum blijven in dit kader behouden. De vernieuwing rondom het noordplein is afhankelijk van een getemporiseerde herontwikkeling van het gemeentekantoor met appartementen en een beperkt commercieel programma (nieuwe functie oud raadhuis en herontwikkelen vleugel 1991). Als tweede stap gaat dit model uit van het herontwikkelen van het overige deel van de locatie gemeentekantoor (het noordelijke gebouwdeel uit de jaren 70), gelijktijdig met het kantoorpand van Casade en het vastgoed van de huidige PLUS supermarkt en dagwinkels hier aan het Raadhuisplein. Hier kunnen dan twee volwaardige supermarkten (incl. appartementen) en parkeerplaatsen gerealiseerd worden.
Ten behoeve van de functionaliteit (ontsluiting en parkeren) worden enkele woningen aan de noordzijde in de ontwikkeling meegenomen. Ook aan de zuidzijde van de Raadhuisstraat kan een ontwikkeling plaatsvinden. Deze kan echter autonoom, zowel volg- als gelijktijdig, met de ontwikkelingen aan de noordzijde worden opgepakt.

Vervolg
Voor een (her)ontwikkeling van dit voorkeursmodel (model 1) echt kan beginnen, gaan wij als gemeente helder en transparant in beeld brengen wat consequenties zijn van bepaalde ontwikkelingskeuzen. In deze aankomende projectfase gaan wij met alle betrokken partijen dit voorkeursmodel verder uitwerken tot een Masterplan. Dit Masterplan zal met name in het teken staan van het bepalen van o.a. de stedenbouw-kundige hoofdcontouren, de programmering en de verkeersstructuur. Tevens zal er een nadere verdieping plaats gaan vinden op het gebied van de financiële onderbouwing (normatieve grondexploitatie, risico analyses, etc. ) en de marktbenadering. De volgende projectfase is dus cruciaal en haar doorlooptijd wordt globaal ingeschat op circa 6 maanden (januari tot juli 2010).

Aanleiding
De gemeente bekijkt samen met de Verenigde Ondernemers Sprang Capelle (VOSC) hoe voor het gebied van het gemeentekantoor aan het Raadhuisplein in Vrijhoeve een nieuwe invulling kan worden gegeven. Het gemeentekantoor komt immers vrij zodra het nieuwe gemeentehuis in Waalwijk klaar is en alle medewerkers van de gemeente Waalwijk daar naar toe verhuizen. Tevens geeft ook het (toekomstig) aantal woningen en bewoners van Landgoed Driessen voldoende potentie om het winkelbestand in Sprang-Capelle te versterken. In Sprang-Capelle wonen nu ca. 8.000 mensen. Dat aantal loopt in de komende jaren langzaam terug naar 7.000. Landgoed Driessen daar in tegen groeit naar 8.000 bewoners. Samen op termijn dus 15.000 inwoners. Allemaal consumenten die in hun eigen verzorgingsgebied hun dagelijkse boodschappen willen blijven doen. Dit zorgt ervoor dat voor het winkelgebied Raadhuisplein kansen bestaan om te bekijken hoe de herontwikkeling van het gemeentekantoor kan bijdragen aan de versterking van het winkelgebied Raadhuisplein.

Op donderdag 10 december wordt het voorstel voor de ontwikkeling van het Raadhuisplein/centrum van Sprang-Capelle door de raad behandeld.

Publicatie datum 12-11-2009