Gemeente Breda

Verklaring College van b en w van Breda en de Gemeenteraad van Breda inzake het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling

Breda, 17 november 2009.

De gemeenteraad en het college van b en w hebben kennis genomen van een recente perspublicatie (BN De Stem van zaterdag 14 november 2009) over het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling.

Â

Uit de perspublicatie zou de indruk kunnen ontstaan dat de integriteit en/of betrouwbaarheid van het bestuurlijk handelen ter discussie staat. Raad en college herkennen dit niet.

Â

Niettemin nemen raad en college de inhoud van de artikelen in BN De Stem serieus, en wel in die zin om een externe toets te doen uitvoeren naar de toepassing van de door de gemeenteraad vastgestelde verordening FMO.

Â

Naar de mening van raad en college staat de betrouwbaarheid van het overheidshandelen altijd en onder alle omstandigheden voorop.

Vanuit deze overtuiging en ook teneinde iedere onjuiste beeldvorming te voorkomen hebben het college en de fractievoorzitters besloten om nu, op zeer korte termijn een externe accountant te verzoeken de 3 in de perspublicatie genoemde zaken expliciet te onderzoeken op de aspecten integriteit van handelen alsmede rechtmatigheid en doelmatigheid van de toegekende subsidies.

Het college zet in op het nog in deze maand afronden van deze externe toets.

Tevens is het verzoek aan de externe accountant om zo nodig of gewenst een advies uit te brengen over de toepassing van de rechtmatigheid in het kader van alle beschikkingen die op basis van het FMO worden verstrekt.

De uitkomsten van de externe toets zullen zo spoedig als mogelijk is aan de verantwoordelijke raadscommissie worden voorgelegd.

Â

Raad en college spreken zich op dit moment niet uit over eventuele of vermeende tegenstellingen tussen personen en/of maatschappelijke organisaties. Dat is in eerste aanleg de verantwoordelijkheid van betrokkenen zelf.

Â

Het college heeft tevens besloten om een tegen een medewerker van de gemeente gerichte klacht af te handelen conform de daarvoor bestuurlijk vastgestelde klachtenregeling voor medewerkers van de gemeente.