Gemeente Doetinchem

Persbericht, 18 november 2009

Wijnbergen, een groen raamwerk vol nieuwe woningen

De nieuwbouwwijk Wijnbergen bevat een aantal nieuwe buurten: Het Oosten, Het Westen en Het Midden. Wijnbergen Het Westen en Het Midden bestaat uit 750 nieuwe woningen. De nieuwe wijk staat in de startblokken. In de eerste helft van 2010 wordt de hoogspanningsleiding onder de grond gelegd. Tevens start in deze periode de aanleg van een geluidswal langs de Europaweg. Vanaf de tweede helft van 2010 begint de verkoop van de woningen. De daadwerkelijke bouw begint volgens planning eind 2010 - begin 2011. Een begin van een nieuwe wijk in Wijnbergen.

Inmiddels is een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Doetinchem en twee ontwikkelaars opgesteld. De ontwikkelaars van Het Midden en Het Westen van Wijnbergen zijn Roosdom Tijhuis en Van Wanrooij. Onder de naam Grondexploitatiemaatschappij Wijnbergen C.V. ontwikkelen zij 750 nieuwe woningen in dit nieuwbouwgebied. In Wijnbergen Het Oosten bezit de gemeente zelf de meeste grond. Hier worden 204 energiezuinige woningen gebouwd. Het woningbouwprogramma past volgens een woonwensonderzoek goed bij de behoeften van woningzoekenden.

Verschillende buurten met een eigen karakter
Het plangebied Het Westen en het Midden zal voor 20% bestaan uit goedkope huurwoningen, voor 20% uit betaalbare koopwoningen en voor 60% uit middeldure en duurdere koopwoningen. Het woongebied bestaat uit vier buurten. Er komt een ongelijkvloerse kruising (fietsbrug) voor fietsers en voetgangers tussen Dichteren en Wijnbergen ter hoogte van de Sicco Mansholtweg. In het plan wordt tevens rekening gehouden met ruimte voor een school. De buurten krijgen ieder hun eigen identiteit:

1. Oude Doetinchemseweg: Deze buurt ligt centraal in de wijk en heeft een landelijk karakter. Hier worden verschillende vrijstaande woningen steeds gegroepeerd en omgeven door hagen. Autos kunnen voornamelijk enkel aan de achterzijde bij de woningen komen.

2. Het Westen Noord: Deze buurt wordt omringd door groen. Er wordt een duidelijke scheidslijn aangebracht tussen de in oostelijke richting afbuigende Oude Doetinchemseweg. Dit wordt duidelijk door een afwijkend stratenpatroon. Een groene buffer tussen de buurt en de weg versterkt deze scheiding. De buurt heeft een dorps karakter en is voorzien van groene speelplekken. De woondichtheid is groot en de woningen bestaan uit rijtjeswoningen van diverse lengten afgewisseld met twee-onder-eenkappers.

3. Het Westen Zuid: Ook deze buurt bevat veel groen aan drie kanten. Aan de zuidkant grenst de buurt aan de woonboulevard. In deze buurt staan uitsluitend rijtjeswoningen die steeds verspringen en ook hier wordt een dorps karakter nagestreefd. Centraal in de buurt ligt een speelplek die gekoppeld is aan een langzaam verkeersroute die alle straten verbindt.

4. Het Midden: Ten oosten van de Oude Doetinchemseweg, direct aan de Kapperskolk, ligt de buurt Het Midden. De straten worden dusdanig aangelegd dat er vanuit alle woningen goed zicht is op de Kapperskolk. De dichtheid is iets lager dan in Het Westen en hier staan vooral veel tweekappers en vrijstaande woningen, maar ook enkele rijtjeshuizen. De speelplekken bevinden zich zowel in de achterhoven als op de groene plekken in buurt.

Door de komst van deze nieuwe wijk is een verdubbeling van de Europaweg, aanleg van een fietsbrug en een eventuele nieuwe school mogelijk. Voor een A3 kaart van de nieuwe wijk klik hier.