Gemeente Enschede

Provincie Overijssel en gemeente Enschede in principe akkoord met Rijk over verkoop grond van de vliegbasis Twenthe

Gedeputeerde Staten van Overijssel en B&W van Enschede stellen aan respectievelijk Provinciale Staten en gemeenteraad voor om in te stemmen met de bestuursovereenkomst met het Rijk over de overdracht van de gronden van de voormalige vliegbasis Twenthe. Het Rijk draagt de gronden in één keer over. Met de verkoop is een bedrag van EUR 29,8 miljoen gemoeid en een gebied van 482 hectare.

In de bestuursovereenkomst met het Rijk zijn tevens afspraken opgenomen over de aanbestedingsprocedure, de aansluiting op de A1, de grondsanering, het verwijderen van mogelijke explosieven en de realisatie van de ecologische hoofdstructuur.
De definitieve bestuursovereenkomst wordt naar verwachting in december getekend door de drie overheden.
Eerder hebben provincie, gemeente en Rijk al de voorkeur uitgesproken voor de structuurvisie met luchthaven. Hier spreken Provinciale Staten en de gemeenteraad van Enschede zich volgende maand over uit.

De provincie Overijssel en de gemeente Enschede richten een gezamenlijke grondexploitatiemaatschappij op die verantwoordelijk is voor de gebiedsontwikkeling en het beheer van de gebouwen en de gronden. Uitgangspunt bij de grondexploitatie is dat deze kostenneutraal moet zijn. Provincie en gemeente nemen elk voor 50% deel aan de exploitatiemaatschappij. Ook andere partijen kunnen eventueel later deelnemen.
De gemeente Enschede en de gemeente Dinkelland sluiten een samenwerkings-overeenkomst met daarin afspraken over de aankoop van de benodigde gronden voor leisure, parkeren, kantoren en bedrijvigheid langs de A1.
Aan de gemeenteraad en Provinciale Staten wordt gevraagd met de ondertekening van de overeenkomsten in te stemmen. Met deze overeenkomsten is een belangrijke voorwaarde vervuld voor de besluit-vorming in december over de toekomst van het gebied van de luchthaven Twente.

Geplaatst: 18 november 2009.

18 november 2009