Vakcentrum Levensmiddelen

Fiscus herziet aanslagen met teveel heffingsrente

18 november 2009
---

Heeft u aangifte gedaan en heeft de fiscus er langer dan drie maanden over gedaan een aanslag terug te sturen? Dan wordt de heffingsrente over de aanslag automatisch beperkt. U hoeft dus niet zelf bezwaar aan te tekenen.

In het fiscale nieuws van oktober dit jaar berichtten we u over een arrest van de Hoge Raad over heffingsrente. In dit arrest bepaalde de Hoge Raad dat de periode waarover de fiscus heffingsrente mag berekenen als ze een aanslag oplegt, beperkt wordt tot maximaal drie maanden na de datum van uw aangifte. Is de fiscus laks en volgt de aanslag later, dan mag slechts over deze beperkte periode heffingsrente berekend worden.

De fiscus heeft onlangs bekend gemaakt dat de gevallen waarvoor de beperking geldt, niet meer zelf bezwaar hoeven aan te tekenen tegen de berekende heffingsrente. Het betreft aanslagen die vanaf 25 september 2009 zijn opgelegd en aanslagen waartegen op 25 september 2009 nog bezwaar gemaakt kon worden. De fiscus zal in deze gevallen automatisch de rente beperken. Heeft u de aanslag met de te hoog berekende heffingsrente al ontvangen, dan moet u wel eerst betalen. U krijgt later het bedrag dat te veel is betaald terug.