Vakcentrum Levensmiddelen

Het Vakcentrum pakt oneerlijke concurrentie aan

18 november 2009
---

Het Vakcentrum heeft zich aangesloten bij het Meldpunt Oneerlijke Concurrentie. Via dit digitale meldpunt op
www.oneerlijkeconcurrentie.nl kunnen ondernemers in de detailhandel anoniem melding maken van illegale of oneerlijke verkooppraktijken.

Van oneerlijke concurrentie is sprake wanneer bij detailhandelverkoop reguleringen worden overtreden, waarvoor een rechtsgrond bestaat om in te grijpen. Een veelvoorkomend voorbeeld is verkoop zonder vergunning of schending van het bestemmingsplan van de verkooplocatie, zoals bij sommige boerderijwinkels en `vliegende winkels' het geval is. De reguliere detailhandel is de dupe van deze praktijken.

Anonimiteit

Het Meldpunt Oneerlijke Concurrentie is dit voorjaar opgericht door de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en wordt gefinancierd door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Het digitale meldpunt garandeert, indien gewenst, volledige anonimiteit van de aangever. Na een melding tracht het Meldpunt de zaak eerst met overleg op te lossen. Indien nodig roept het Meldpunt de betreffende overheidsinstanties op tot het nemen van passende maatregelen. Hierbij kan het voorkomen dat de (bestuurs)rechter wordt ingeschakeld. Dit gebeurt uiteraard in nauwe samenwerking met het Vakcentrum.

Kijk op www.oneerlijkeconcurrentie.nl