Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

apotheken af

NZa schaft contractvrijheid apotheken af

Persbericht KNMP - 18 november 2009

De apotheek in kwestie weigert akkoord te gaan met de in zijn ogen onredelijke inhoud van het contract van de verzekeraar. Door de uitspraak ten voordele van de verzekeraar, verplicht de NZa de apotheek alsnog het contract met deze verzekeraar te tekenen.

KNMP is zeer verbaasd over de uitspraak. De KNMP vraagt al lange tijd aandacht voor het herstel van het gelijkspeelveld tussen zorgverleners en verzekeraars. In de meeste regio's is de overgrote meerderheid van de patiënten verzekerd bij één verzekeraar, die daarmee over aanzienlijke onderhandelingsmacht beschikt. Onderhandelingen tussen verzekeraars en apotheken komen daardoor in de praktijk neer op `tekenen bij het kruisje`. Op voorstellen van apotheken wordt door verzekeraars in het geheel niet ingegaan. De KNMP heeft onlangs nog een brandbrief naar de NZa gezonden over het vastlopen van de farmaciemarkt en heeft de NZa gevraagd om met een oplossing te komen voor de vele contractmodellen die verzekeraars momenteel over het veld uitstrooien. Dit leidt in de praktijk tot veel administratieve lasten voor apotheken en niet tot betere kwaliteit van de zorg voor de patiënt.

De NZa kiest in haar overwegingen expliciet partij voor de verzekeraars. De NZa stelt in haar besluit dat de wetgever de zorgverzekeraar de rol van kritische zorginkoper heeft toebedeeld en dat deze rol niet door apotheken mag worden ondermijnd, door te weigeren een in hun ogen onredelijk contract te tekenen. De NZa legitimeert hiermee ook het niet tot stand komen van onderhandelingen tussen verzekeraars en apotheken. Immers, als apotheken hoe dan ook gedwongen zijn een contract met de verzekeraar aan te gaan, is `tekenen bij het kruisje` het enige wat overblijft. Volgens de NZa is het een apotheek, alleen omdat hij toevallig de enige is in een bepaald gebied, kennelijk niet toegestaan om het contract van een verzekeraar op inhoudelijke gronden niet te tekenen. Met deze uitspraak is van contractvrijheid geen sprake meer en wordt de bijl aan de wortel gelegd van de marktwerking die de NZa dient na te streven. De huidige marktordening is immers gebaseerd op vrije onderhandelingen tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Apothekers moeten de ruimte houden om hun professionele rol als zorgverlener te kunnen spelen en moeten daarom in het belang van de patiënt contracten kunnen weigeren te tekenen. Deze ´checks and balances´ worden nu door de NZa uit het systeem gehaald, met alle risico´s van dien. De contracten van verzekeraars leiden in de praktijk tot een vermindering van de kwaliteit van de zorg voor de patiënt. Apothekers wordt nu door de NZa de mogelijkheid ontnomen om hier (bijvoorbeeld uit ethische overwegingen) niet aan mee te werken.

---

© 2009 KNMP