Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Datum 16 november 2009
Betreft Kerndoelen in relatie tot seksualisering

Hierbij zend ik u, mede namens beide staatssecretarissen, de antwoorden op de vragen van het lid Dibi (GroenLinks) over de kerndoelen in relatie tot seksualisering (2009Z18955).

de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

a
na 1 van 2 Pagi





2009Z18955 Datum

Vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister en de staatssecretaris van Onze referentie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over de herziening van de VO/OK/2009

kerndoelen. (Ingezonden 15 oktober 2009)


1
Herinnert u zich het interview met Metro 1) waarin u zegt dat het geen zin heeft om scholen te verplichten aandacht te besteden aan seksuele diversiteit?

Ja


2
Deelt u de mening dat u met deze uitspraak vooruitloopt op de toezegging aan de Kamer dat de kerndoelen worden herzien gericht op seksualiteit, seksuele omgangsvormen en respect voor seksuele gerichtheid? Zo nee, waarom niet?

Nee. In het AO van 1 juli 2009 heb ik toegezegd dit onderwerp mee terug te nemen naar de staatssecretarissen, en hierover snel met een brief te komen, waarna wij het debat hierover kunnen hernemen. Zoals u weet zijn wij van begin af aan terughoudend geweest om aan de kerndoelen te komen. Hierover bent u reeds geïnformeerd in de brief `de maatschappelijke opdracht van de school' eerder dit jaar.

Na ons debat in de Kamer over dit onderwerp hebben wij door middel van de veldraadpleging gekeken hoe het veld tegenover een aanpassing van de kerndoelen op dit thema staat. De centrale vraag ook bij die raadpleging was hoe we de problemen rondom seksuele weerbaarheid en diversiteit het best het hoofd kunnen bieden. Een aanpassing van de kerndoelen bleek niet het juiste middel, veel beter is het om te kiezen voor een `bottom up' benadering. De toegezegde brief waarin dit nader wordt geschetst heeft u als het goed is inmiddels ontvangen. Mijn uitlatingen passen in deze lijn.


3
Deelt u de mening dat het geen pas geeft om, terwijl het overleg met het veld nog gaande is, al vooruit te lopen op de uitkomsten? Zo ja, waarom heeft u het dan toch gedaan? Zo nee, waarom niet?

Ja, maar dit is niet gebeurd. De opbrengsten uit de veldraadpleging waren bij mij bekend. Ik heb de uitkomsten van de veldraadpleging samen met de staatssecretarissen meegenomen in de beleidsbeslissing.


4
Wanneer kan de Kamer de brief over de herziening van de kerndoelen tegemoet zien?

Deze is reeds verstuurd.


1) Metro, 8 oktober 2009: "'Scholen niet dwingen over homo's te praten'"

Pagina 2 van 2