Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

creativiteit

Via een grote omweg naar eindeloze creativiteit

Publicatiedatum : 18 november 2009

Als jongen leefde Ruud Bakker (64) uit Purmerend zich al uit door te tekenen. Thuis en op school in Amsterdam was geen vel papier voor hem veilig. Hij wilde destijds maar een ding: tekenen! Zijn talent werd door de onderwijzers zeker gezien en terwijl hij doortekende, droomde jonge Ruud zich een kunstenaarsbestaan. De realiteit bleek echter weerbarstig. Na vele mislukkingen en verschillende baantjes nam zijn leven een andere wending, hij werd vrachtwagenchauffeur. Gewoon om een normaal bestaan op te kunnen bouwen. Het potlood werd een versnellingspook en het blanco tekenblad een transparante voorruit.

De carrière van Ruud Bakker verliep vervolgens via de autosnelweg. Tijdens een vakantie in Bretagne kwam hij in aanraking met de Keltische cultuur in het algemeen en met haar cirkelvormige symbolen in het bijzonder. Ruud raakte in de ban van de mandala, maar het zou nog jaren duren voordat hij met dit intrigerende symbool aan de slag ging. Pas na zijn pensionering pakte Ruud zijn tekenpotlood weer op en ging aan de slag met de cirkel waaruit de mandala bestaat. De mandala werd voor Bakker een strikt beperkt gebied waarbinnen hij al zijn creativiteit kon ontplooien. Niet dat alles in een keer lukt. Want zo'n streng symmetrische vorm, waar elk punt van de omtrek en in de ruimte daarbinnen op exact gelijke afstand van het middelpunt moet liggen, valt lang niet mee. Patronen moeten wisselen, overvloeien en zich herhalen.

De mandala's van Ruud Bakker hebben geen spirituele betekenis, ze zijn alleen bedoeld als creatieve uiting. Uitingen met herkenbare vormen als vlinders, bruggen of sterren of waarin slechts het repeterend patroon een rol speelt. Alles in het hoofd uitgekiend, perfect uit de losse hand getekend en tot slot met penseel en acrylverf subtiel ingekleurd.

"Soms sta ik versteld van mezelf", is het spontane commentaar van Bakker. Het is overduidelijk dat de cirkel hem in zijn kunstzinnige greep heeft en houdt. Ontelbaar moeten de corrigerende bewegingen van zijn handen aan het vrachtwagenstuur zijn geweest. Elke bocht een innig draaiend contact met dat geometrisch zo perfect ronde wiel, dat hem altijd veilig thuis bracht en hem ongemerkt inspiratie opleverde. Via een grote omweg naar eindeloze creativiteit.

Daarvan profiteren bezoekers ten volle wanneer zij tot en met 18 januari 2010 de tentoongestelde mandala's van Ruud Bakker in de foyer van het bestuurscentrum aan de Schepenmakersdijk 16 te Edam komen bekijken. Verbazingwekkend inspirerende vormen van begin tot einde.

U bent van harte welkom.