Technische Universiteit Eindhoven

TU/e-onderzoekster lid van Jonge Akademie

Geplaatst: 18 november, 2009

Dr. Bettina Speckmann, universitair hoofddocente van de faculteit Wiskunde & Informatica van de TU/e, is verkozen tot lid van de Jonge Akademie. Dit is een select gezelschap van talentvolle, jonge onderzoekers, dat deel uitmaakt van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Speckmann is het eerste lid van de Jonge Akademie uit het vakgebied informatica.

Leidende rol
In de groep Algoritmiek van de TU/e doet ze onderzoek aan de zogeheten geometrische algoritmiek. Speckmann past dit toe in de cartografie en geografische analyse en ze vervult onder meer een leidende rol in een Europees project over de analyse en visualisatie van ruimtelijk bewegende objecten: Met moderne technologieën zoals GPS komt ontzettend veel data beschikbaar over bewegingen van bijvoorbeeld trekvogels. Wij werken aan methoden om die gegevens te kunnen analyseren. Ze wordt na wiskundige prof. dr. Mark Peletier het tweede lid afkomstig van de TU/e-faculteit Wiskunde & Informatica.

Voordat de geboren Duitse in juni 2003 naar Eindhoven kwam, werkte ze als postdoc aan de ETH Zürich (Zwitserland). Speckmann promoveerde aan de University of British Columbia in Vancouver, Canada.

Maatschappelijke thema's
Speckmann is verheugd over haar uitverkiezing: Wat ik vooral belangrijk vind, is dat de leden van de Jonge Akademie meepraten over maatschappelijke themas en wetenschapsbeleid. Daar heb ik ook wel ideeën over. Naar mijn mening is de financiering van onderzoek in Nederland bijvoorbeeld heel raar geregeld, vooral nu er de laatste tijd minder geld naar de universiteiten gaat. Daar zou ik met minister Plasterk graag eens over praten.

De Jonge Akademie, een zelfstandig onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), is in 2005 opgericht om jonge onderzoekers in contact te brengen met collegas uit andere vakgebieden. De Jonge Akademie geeft haar mening over maatschappelijke en politieke thema's en wil het brede publiek enthousiasmeren voor de wetenschap. Elk jaar worden tien onderzoekers geselecteerd die voor vijf jaar lid mogen zijn van de Jonge Akademie. Hiervoor komen wetenschappers in aanmerking die zich al hebben bewezen, maar nog geen tien jaar geleden zijn gepromoveerd.

Vanuit de TU/e is dr. Carlijn Bouten (Biomedische Technologie) vanaf de oprichting lid van de Jonge Akademie. Onlangs werd bekend dat zij in het kader van de Jonge Akademie fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks gaat helpen bij het duiden van wetenschappelijke informatie. Prof. dr. Mark Peletier, hoogleraar wiskunde aan de TU/e behoorde in 2006 tot de eerste lichting van tien nieuwe leden. Speckmann wordt op donderdag 18 maart 2010 geïnstalleerd als lid. Het is de bedoeling dat de eerste generatie, waaronder Bouten, dan zal aftreden.