Partij voor de Vrijheid (PVV)

Spoeddebat extra Europese Top - Inbreng
woensdag 18 november 2009

Op 18 november 2009 zal er een extra ingelaste Europese Top worden gehouden, waar alle topbanen van de EU worden verdeeld. De Tweede Kamer debatteerde voorafgaand aan die Top daarover met minister-president Balkenende. PVV-woordvoerder Raymond de Roon voelde de minister-president daarover als volgt aan de tand: Uit een aantal oost-europese landen, klonk het geluid dat de selectie van de gegadigden voor de Europese topfuncties van president en minister van buitenlandse zaken voor de EU, veel weg heeft van oostblok-praktijken.

Ik begrijp dat de minister-president geen kandidaat is in deze procedure. Dus ik denk dat we hem mogen vragen om zijn visie te geven op het Poolse voorstel, om de kandidaten in staat te stellen hun visie op hun toekomstige taakvervulling te presenteren in de Europese Raad. Wil de minister-president ook bepleiten, dat dit onderdeel van de Europese Raad openbaar is en live wordt uitgezonden? Dat zou pas echte transparantie zijn en de geur van oostblok-praktijken wegnemen. minister-president, ik roep u op hier voor te gaan: laat zien dat u die D in CDA waardig bent.

Ik zei dat ik had begrepen dat de minister-president geen kandidaat is in deze procedure maar dat baseer ik dan uitsluitend op zijn eigen woorden erover. Toch zijn er aanwijzingen naar boven gekomen, dat de minister-president een actieve lobby heeft opgezet om wel in aanmerking te komen als president van de EU. Klopt dit? Graag een reactie van de minister-president.

Wat zou trouwens de visie zijn die de minister-president aan de Europese Top voor zou houden over zijn toekomstige taakvervulling als hij kandidaat voor het Europees presidentschap zou zijn en die door Polen voorgestelde procedure zou worden gevolgd? Welk verhaal zou de minister-president daarover houden? Wat is zijn visie op die job?

Dhr. Van Rompuy, wel een kandidaat, wordt in de media aangeduid als de meester van de achterkamertjespolitiek. Dan moet Van Rompuy bij de minister-president als CDA-er toch een streepje voor hebben, zou ik denken? Kandidaat Van Rompuy steunt het invoeren van een autonome belastingheffing door de EU. Wordt dit voor de minister-president een breekpunt? Gaat de minister-president de kandidatuur van Van Rompuy steunen als hij zelf geen kandidaat is?

Als de minister-president toch kandidaat zou zijn, en trouwens ook als hij geen kandidaat wil zijn, heb ik nog de volgende vraag; hoe staat hij tegenover het de laatste dagen steeds sterker klinkend geluid dat tenminste een van de 2 topfuncties voor een vrouw zou behoren te zijn? Is de minister-president het eens met die geluiden? En zou hij, als hij kandidaat zou zijn, ook zo ver gaan om terug te treden als er een vrouwelijke kandidaat van gelijk of beter kaliber zou zijn? Heeft de minister-president al een vrouw in het vizier gekregen, die de job aan zou kunnen, wat hem betreft? Graag een toelichting.

Als u het toch wordt minister-president, gaat u dan uw salaris als Europees president neerwaarts bijstellen naar het niveau van de Balkenendenorm?

Als in dat achterkamertje waar de Europese Top wordt gehouden, de minister-president toch kandidaat is of het nog wordt, de komende dagen, dan wens ik hem veel succes.

Ik hoop dat zijn collega's hem dan niet die zaken zullen tegenwerpen, die het oordeel van velen in ons land over zijn premierschap negatief hebben gekleurd.

Wat de regeringsleiders in de Europese Top de minister-president in ieder geval niet zullen tegenwerpen, dat is de effectieve manier waarop hij een referendum over het Verdrag van Lissabon, heeft weten te voorkomen. Wat dat betreft, zal het oordeel in de Europese Top wel zijn dat dhr. Balkenende een streepje voor heeft.

Wat daarvan ook zij, om de minister-president een steuntje in de rug te geven, dien ik de volgende motie in met het verzoek om deze morgenochtend in stemming te brengen:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende, dat het vertrek van de minister-president alleen maar winst voor het land kan opleveren,

wenst hem alle succes als hij kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Raad wil zijn,

verzoekt de regering om, als de minister-president naar Brussel vertrekt, zo spoedig mogelijk nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer uit te schrijven

en gaat over tot de orde van de dag.

De Roon