FloraHolland


FloraHolland Productcommissie Lelie

FLORAHOLLAND (18 november 2009) - De vergadering van FPC lelie op 12 november bestond uit 2 delen. Een reguliere FPC met aansluitend een overleg met enkele exporteurs en VGB over knopsortering.

M. Langeveld heeft een toelichting gegeven over beeldveilen. Beeldveilen zal de komende jaren verder uitgerold worden. Het streven is om binnen enkele jaren op de 3 exportveilingen dezelfde producten via beeldveilen te verhandelen. De afgelopen jaren is KOA fors toegenomen. Op dit moment wordt 37% van de lelies op afstand ingekocht. J. Laan en P. van Straalen zullen zitting nemen in de klankbordgroep beeldveilen lelies.

E. Breure en P. Borsboom hebben een toelichting gegeven over E-trade in het algemeen en bij lelie. De omzet van E-trade lelie is minder dan 5% van de totale lelie omzet bij FloraHolland Connect. Het project bevindt zich nog steeds in de opstartfase. Er is nog ruimte voor verbetering. De omzet van E-trade totaal t/m week 44 ligt op 7.000.000 euro. De directies van exportbedrijven staan over het algemeen positief tegenover E-trade, omdat het meer inzicht geeft en efficiënter is. In 2010 wordt E-trade goedkoper omdat het interessanter gemaakt moet worden.

Overleg met exporteurs en VGB over knopsortering. N. Jansen i.d. Wal heeft een toelichting gegeven over de stand van zaken. Enkele maanden geleden is de knopsortering op advies van de FPC aangepast. Gezamenlijk is een nieuwe werkwijze voorgesteld. FloraHolland zal de mogelijkheden verder uitwerken en bespreken met de VBN stuurgroep Regelgeving.

De volgende vergadering vindt half januari plaats.