FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: overhevelen productie leidt tot baanverlies voor 101 MCI-werknemers

Vandaag werd bekend dat MCI - producent van
autospiegelverstelinstrumenten - de gehele productie van Montfoort overhevelt naar Ierland. Hierdoor raken 101 werknemers hun baan kwijt. Het hoofdkantoor en de engineeringstak blijven wel in Montfoort.

Agnes de Jong, bestuurder FNV Bondgenoten: "Dit is de volgende klap die de werknemers voor hun kiezen krijgen. Door de hele productie uit Nederland weg te halen, staan straks ruim 100 mensen op straat. Dat zijn veelal werknemers wier kansen op de arbeidsmarkt niet heel groot zijn. Samen met de ondernemingsraad (OR) stellen we een onafhankelijk onderzoek in naar nut en noodzaak van deze forse ingreep."

Eind vorig jaar vond er al een reorganisatie bij MCI plaats die leidde tot het ontslag van 55 werknemers. De Jong: "Volgens de werkgever is de omzet door de crisis dusdanig gedaald dat het veruit voordeliger is om de productie te bundelen in Ierland. Maar aan de sociale gevolgen voor Montfoort en omgeving wordt voor het gemak voorbij gegaan."

De vakbond zit begin december weer met de werkgever om de tafel. Ondertussen wordt er - in samenwerking met de OR - opdracht gegeven tot een onafhankelijk onderzoek. "Nut en noodzaak moeten nog blijken maar wat ons betreft komt er een goed en degelijk sociaal plan", aldus De Jong.

Bij MCI in Montfoort werken momenteel 152 mensen.