Gemeente Dantumadeel


Dantumadiel ontvangt INK-verbetercertificaat

Op 17 november heeft de directeur van het INK de heer Ruud Stassen het INK-verbetercerficiaat uitgereikt aan burgemeester Arie Aalberts van Dantumadiel. De uitreiking vond plaats in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De gemeente Dantumadiel is de tweede gemeente die het INK-verbetercertificaat voor de bedrijfsvoering van de totale organisatie in de wacht heeft gesleept. De gemeente Oisterwijk was in 2005 de eerste.

Burgemeester Arie Aalberts ontving het certificaat in gezelschap van de gemeenteraad, de gemeentesecretaris/algemeen directeur en enkele medewerkers die nauw bij de invoering, en het verder werken aan de hand van het INK-model, betrokken zijn. De gemeenteraad bezocht op uitnodiging van de Friese 2de Kamerleden op deze dag de Bank Nederlandse Gemeenten en het gebouw van de Tweede Kamer.

Het INK is een stichting met als doelstelling het verhogen van de kwaliteit van de bedrijfsvoering op basis van het INK-managementmodel. Dit model wordt inmiddels door het management van honderden bedrijven, instellingen en overheidsorganisaties in Nederland gebruikt. Het INK is in 1991 opgericht op initiatief van het Ministerie van Economische Zaken onder de naam Instituut Nederlandse Kwaliteit. Sinds 2000 is de formele naam kortweg INK.

De gemeente Dantumadiel heeft sinds 2006 het managementmodel van het Instituut Nederlandse Kwaliteit in gebruik genomen. Om de vorderingen op het gebied van de bedrijfsvoering nadrukkelijk te volgen, is in oktober j.l. een zogenaamde INK-audit uitgevoerd. Deze audit heeft het INK doen besluiten de gemeente Dantumadiel te onderscheiden met het INK-verbetercertificaat.

Er zitten twee belangrijke aspecten aan het certificaat: hoe staat de gemeentelijke organisatie er voor, maar vooral: wat valt er in de breedste zin aan te verbeteren. Aan de hand van de adviezen die het INK- heeft gegeven zal hier aan worden gewerkt.

Enkele bevindingen uit het auditrapport

- De cultuur van de gemeente Dantumadiel kenmerkt zich door openheid en enthousiasme.


- Gemeente Dantumadiel is niet bang om nieuwe wegen in te slaan. De organisatie heeft een onderzoekende houding, die zich uit in belangstelling voor innovatie en het actief naar binnen halen van informatie over belanghebbenden.


- De besturing van de organisatie zorgt voor transparantie en balans tussen beleid en bedrijfsvoering. De programmasturing geeft de samenwerking tussen bestuur en ambtelijke organisatie elan.


- Van begroting tot AORTA kunnen en worden stappen gevolgd. De effectiviteit van de wat de gemeente doet, is daarmee verzekerd.


- De gemeente Dantumadiel heeft een helder financieel inzicht in haar bedrijfsvoering en een goede financiële uitgangspositie.
---

INK-profielschets Dantumadiel Bestandsgrootte: 194 KB Samenvatting INK-rapport Bestandsgrootte: 29 KB