Groen!

Groen! blokkeert stemming akkoord met VS dat privacy onder druk zet

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 17 november 2009 in "Democratie en overheid", "Ethische vragen", "Internationaal", "Mobiliteit en verkeersveiligheid"

In de Kamer heeft Groen! een stemming tegengehouden over een verdrag tussen de EU en de VS over de overdracht van persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers aan de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Groen!-Kamerlid Wouter De Vriendt bekwam in de commissie Buitenlandse Zaken een wisselmeerderheid om dit verdrag niet goed te keuren, maar om eerst het advies van de Privacycommissie in te winnen.

Dat is opmerkelijk omdat de plenaire vergadering van de Senaat eerder hetzelfde akkoord goedkeurde. Naast de oppositiepartijen steunde ook de PS de bezwaren die de groenen opwerpen tegen het verdrag. Door de onthouding van MR en Open Vld viel de stemming van het ontwerp in het water.

De Vriendt pleitte ervoor eerst het advies van de privacycommissie in te winnen. Volgens het groene Kamerlid komt de privacy door de transfer van persoonsgegevens naar de VS in gevaar. De VS gebruiken de gegevens om computers het terroristische risico van passagiers te laten berekenen.

"Op basis daarvan mocht een vlucht Parijs-Mexico niet door het VS luchtruim omdat er voor een passagier een probleem bleek te zijn. In realiteit ging het om een extreem linkse manifestant en lid van een mensenrechtenorganisatie, die echter geen enkele link had met terroristische activiteiten van welke aard ook", stelt De Vriendt, die dergelijk systeem onaanvaardbaar vindt. Al te vaak wordt de strijd tegen het terrorisme ingeroepen om het recht op privacy in te dijken. Dit Akkoord zet nog maar eens een stap in die richting.

De Vriendt wijst er ook nog op dat ook de Raad van State al kritiek leverde op de wettekst, onder meer omwille van de onduidelijkheid over de bewaartermijn van de gegevens en over het eventuele doorspelen van de persoonlijke gegevens aan derde landen. Ook over de opslagtermijn en de vernietiging van de gegevens na het verlopen van deze termijn, blijven voor Groen! te veel vragen bestaan.

Het verdrag werd in 2007 door de EU-Lidstaten met de VS afgesloten zonder inspraak van het Europees Parlement. België is wel een van de laatste EU-landen om het verdrag te ratificeren. De Kamer rest enkel de nucleaire optie: aanvaarden of wegstemmen, want ons land kan het verdrag niet aanpassen.