Openbaar Ministerie

Internationale conferentie synthetische drugs

18 november 2009 - Landelijk Parket

Van 17 tot 19 november wordt door het Landelijk Parket, het Ministerie van Justitie, de Nationale Recherche en de FIOD-ECD, de vierde Syndec conferentie gehouden. Een internationaal bijeenkomst van opsporingsdiensten, officieren van justitie en beleidsmakers uit de gehele wereld die elke twee jaar wordt gehouden en die voortvloeit uit de verantwoordelijkheid die Nederland heeft in de bestrijding van de productie van en de internationale (mondiale) handel in synthetische drugs als XTC en amfetamine (speed).

Het belangrijkste onderwerp voor deze conferentie wordt bepaald door de aanzienlijke verschuivingen die zichtbaar zijn in de actuele criminele markt van synthetische verdovende middelen. Door een gebrek aan zuivere XTC wordt de markt vervuild door middelen met de schijn van de werking van XTC zoals mCPP, wat in feite een diergeneesmiddel is, door andere verdovende middelen zoals GHB en LSD, soms ook door placebo's die geheel geen werking hebben. Ook in de wereld van de amfetamine productie worden dergelijke ontwikkelingen gezien door het verschijnen van methamfetamine en fluoramfetamine; stoffen met andere en meer schadelijke werkingen dan de bekende "speed".

Door ervaringen uit de gehele wereld (VS, Canada, Australië, Rusland, China, Japan, EU) uit te wisselen wordt getracht een totaalbeeld te krijgen van de ontwikkelingen, ten einde gezamenlijk accenten te leggen in de opsporing en vervolging van deze criminaliteit.

Vooralsnog lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat de jarenlange internationale samenwerking ertoe geleid heeft dat de landen waar de basisgrondstoffen voor XTC en amfetamine vandaan komen (China, Rusland) effectief de bestrijding daarvan ter hand hebben genomen. De actuele ontwikkelingen worden toegeschreven aan het gebrek aan deze basisgrondstoffen.

Ook blijkt uit verschuivingen in de productiemarkt dat Nederland niet langer als het enige belangrijke productieland kan worden beschouwd.

De jarenlange bestrijding van synthetische drugs heeft effect gesorteerd, waardoor het "vertrouwde" beeld van de synthetische drugscriminaliteit aanzienlijk is veranderd. Dit levert nieuwe internationale inzichten op en noopt tot aanpassing van gezamenlijke strategieën.