Nieuw-Vlaamse Alliantie


Peeters mag Leterme niet buiten de lijntjes laten kleuren (18/11/09)

De N-VA neemt verbaasd kennis van de uitspraken van federaal minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme (CD&V) over de nieuwe Imago-Adviesraad voor België, waarin ook vertegenwoordigers van de gewesten zetelen. We hopen dat minister-president Peeters, in navolging van zijn voorganger Geert Bourgeois, hier de nodige assertiviteit zal tonen en zijn bevoegdheid Buitenlands Beleid ten volle wil uitoefenen. Het zou ook geen kwaad kunnen om bij zijn collega Leterme de puntjes op de i te zetten want die lijkt het basisprincipe in foro interno, in foro externo volledig vergeten, zegt Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx (N-VA).

Volgens minister Leterme zijn de gewesten geëvolueerd waardoor ze niet langer weigerachtig staan tegenover een versterking van het merk België in het buitenlandse beleid. Dit staat in schril contrast met de beleidsnota Buitenlands Beleid van zijn Vlaamse collega en partijgenoot Kris Peeters. Daarin valt te lezen dat de Vlaamse regering zich onverkort engageert om het buitenlands beleid van Geert Bourgeois uit de vorige legislatuur verder te zetten om het sterke internationale merk Vlaanderen wereldwijd te blijven promoten. Hendrickx confronteerde vandaag tijdens de plenaire zitting minister-president Peeters met de uitspraken van zijn federale collega en vroeg hem om een duidelijk standpunt.

N-VA Kamerlid Peter Luykx van zijn kant wil een duidelijke uitleg van Leterme. Ik hoor Leterme nu plots beweren dat de Chinezen niet geïnteresseerd zijn in de deelstaten of provincies, zegt Peter Luykx. Wel, dan spreekt hij zichzelf toch flagrant tegen. Op 16 november 2005 verklaarde hij als Vlaams minister-president nog dat men zich in China wel degelijk bewust was van het bestaan en het nut van verschillende bestuursniveaus. Hij noemde uitspraken als zou een aparte Vlaamse vertegenwoordiging daar onbegrijpelijk werd gevonden zelfs ronduit gratuit. Blijkbaar is hij met het eventueel nakende premierschap in zicht zijn Vlaamse pluimen al aan het afschudden, aldus nog Luykx.