Vrije Universiteit Amsterdam

IT-risico's in maat en getal


* Startdatum: 18-11-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: IT-risico's in maat en getal


* Spreker: G.P. Kulk


* Promotor: prof.dr. C. Verhoef


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Een verhoogd volwassenheidsniveau van een IT-afdeling leidt niet direct tot betere kostenschattingen als niet de complete organisatie op een hoger niveau opereert. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Erald Kulk.

Software is naast arbeid, kapitaal en natuur een belangrijke productiefactor. IT-projecten worden dan ook met steeds grotere regelmaat voorpaginanieuws. Helaas meestal als de kosten ruimschoots worden overschreden en de projecten zelf onbeheersbaar blijken.

Kulk introduceert in zijn proefschrift modellen en methoden om grip te krijgen op belangrijke IT-risico's. Bij een duurzaam ondernemersbeleid passen immers gecalculeerde risico's in plaats van lukrake beslissingen gebaseerd op onderbuikgevoelens. Maar vaak ontbreken in organisaties de historische gegevens of voorspellende modellen over de prestatie-indicatoren van softwareprojecten. Hoe kunnen IT-risico's gekwantificeerd worden? Wanneer maken instabiele projectspecificaties een project onbeheersbaar en wat verklaart de discrepantie tussen verwachte en daadwerkelijke IT-kosten?

Met behulp van IT-projectgegevens uit verschillende industrieën analyseerde Kulk de oorzaken van kostenoverschrijdingen en reikte hij metrieken aan om wijzigende specificaties in IT-projecten inzichtelijk te maken. Door gebruik te maken van deze praktijkdata zijn de uit dit onderzoek resulterende modellen direct toepasbaar en diverse benchmarks beschikbaar, ook voor bedrijven die gegevensverzamelingen ontberen. De metrieken zijn zeer bruikbaar voor IT Dashboards om projecten die dreigen te ontsporen tijdig te signaleren. Kulks analyses van afwijkingen in verwachte en daadwerkelijke projectkosten tonen aan dat een verhoogd volwassenheidsniveau van een IT afdeling niet direct leidt tot betere kostenschattingen als niet de complete organisatie op een hoger niveau opereert. Kleinere ontwikkelafdelingen en ontwikkelafdelingen met minder externen blijken wel te leiden tot betere schattingen van projectkosten.

Kulks onderzoek is onderdeel van het NWO onderzoeksproject EQUITY, een samenwerkingsverband tussen de Vrije Universiteit Amsterdam en ABN AMRO.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam