Ingezonden persbericht



- - - PERSBERICHT - - -

Opening Vakcollege Techniek

Op woensdag 18 november vindt de officiële en feestelijke opening plaats van het Vakcollege Techniek, de nieuwe technische opleidingscombinatie van vmbo én mbo, die onlangs is gestart op PCC Oosterhout in Alkmaar.

Het Petrus Canisius College is één van de landelijk in totaal zestig scholen voor voortgezet onderwijs die deze opleiding mogen geven. Van de 140 nieuwe brugklasleerlingen in augustus 2009 op PCC Oosterhout kozen er 69 voor het Vakcollege Techniek. De animo voor de opleiding is groot, omdat deze helemaal is toegesneden op jongens en meisjes die in groep 8 van de basisschool al weten dat ze de techniek in willen. Het lessenpakket bestaat vanaf de allereerste dag voor minimaal 30 procent uit praktijk en dat verklaart deels het enthousiasme van de brugleerlingen. Loek Wellink (14, Limmen) is bijvoorbeeld al jaren helemaal gek van elektriciteit: ,,Ik ben er altijd mee bezig geweest. Thuis in de schuur haalde ik al apparaten uit elkaar. Dat werd me een zooi!" Het liefst zet hij een ingewikkelde hotelschakeling in elkaar, maar altijd heel voorzichtig: ,,Ik controleer alles zeker wel zes keer." Marissa Hoekmeijer (12, Koedijk) hield ook altijd al van techniek. Haar bezoek aan de StoereMeidenDag in januari 2009 is van beslissende invloed geweest op haar opleidingskeuze: ,,Ik wil later misschien iets in de bouw ga doen. En dan niet ontwerpen of zo, maar echt op de steigers!" De beide brugklasleerlingen hebben samen met hun klasgenoten de afgelopen weken hard gewerkt aan het zelf bedenken, ontwerpen en bouwen van milieuvriendelijke apparatuur die tijdens de opening van het Vakcollege Techniek aan de bezoekers zal worden gedemonstreerd.

Boven het Noordzeekanaal zijn het PCC in Alkmaar, Tabor (Hoorn), Scholen aan Zee (Den Helder) en Triade (Edam) de enige scholen voor voortgezet onderwijs die de opleiding zullen aanbieden. Inhoudelijk wordt de opleiding door de scholen in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven vormgegeven. In deze grote groep 'vrienden van het Vakcollege' die zich in het samenwerkingsverband heeft verenigd, bevinden zich aansprekende werkgevers zoals BAM Techniek, Bouwbedrijf Jac. Tromp BV, Cofely BV, Installatiebedrijf J.J. Pover BV en Drukkerij Noordholland, maar ook grote overkoepelende organisaties en opleidingsbedrijven zoals Espeq, Tetrix en de Koninklijke Metaalunie. Deze 'vrienden' ondersteunen de scholen bij het plaatsen van leerlingen op stageplaatsen en in betaalde banen. Verder verzorgen ze naast gastcolleges en excursies bijvoorbeeld ook het speed daten van meisjes uit de vmbo-onderbouw met vrouwen uit technische beroepen, want het is nadrukkelijk ook de bedoeling om meer meisjes te interesseren voor technische beroepen.

Binnenkort ontvangt PCC Oosterhout enkele honderden jongens en meisjes tijdens de StoereMeidenDag op 25 november en de GoudenHandjesDag op 9 december, maar voordat het zover is, vindt op woensdag 18 november eerst de feestelijke, officiële start van de Alkmaarse opleiding plaats. Uiteraard in het bijzijn van vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, leerkrachten van groep 8 en natuurlijk leerlingen van het Vakcollege Techniek van PCC Oosterhout.


- - - EINDE PERSBERICHT - - -