Dura Vermeer Energieprijs

Arnhem - 18 november 2009

Nijmeegs Energie Convenant (NEC) maakt kans op Gelderse Energieprijs

Vandaag vindt in het provinciehuis in Arnhem de uitreiking van de Gelderse Energieprijs plaats. Het Nijmeegs Energieconvenant (NEC), waar Dura Vermeer deel van uitmaakt, behoort tot de laatste vier kanshebbers.

Het Nijmeegs Energie Convenant (NEC) bestaat uit veertien grote Nijmeegse bedrijven en instellingen, waaronder de APN van Dura Vermeer. Bij oprichting in maart 2008 werd afgesproken om samen minimaal drie procent minder CO2 per jaar uit te stoten. Een vermindering van de CO2-uitstoot met 1,2 miljoen ton in drie jaar tijd.

Uit berekeningen blijkt dat er in 2008 ruim 223.000 ton minder CO2-uitstoot heeft plaatsgevonden. Dat staat gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van 43.000 woningen. 35.000 ton meer dan de verwachtte doelstelling van 188.000 ton CO2. De resultaten van de twee nieuwste medewerkers BCTN b.v. en Alewijnse zijn binnenkort bekend wat kan betekenen dat er in 2008 nog meer bespaard is.

Met dit convenant wil het Nijmeegs Energie Convenant van Nijmegen een stad maken die op kop loopt met de vermindering van CO2-uitstoot en zo een wezenlijke bijdrage leveren aan de bestrijding van de klimaatverandering. Nijmegen is voor ongeveer ééntienduizendste verantwoordelijk voor de totale mondiale CO2-uitstoot en heeft dus ook een taak dat aandeel terug te brengen. Voor deze insteek is het Nijmeegs Energieconvenant voor meerdere prijzen genomineerd, waaronder nu voor de Gelderse Energieprijs.

Deelnemende bedrijven en organisaties
De deelnemers aan het Nijmeegs Energie Convenant (NEC) zijn: Alewijnse, ARN, BCTN, DAR, Dura Vermeer, Electrabel, gemeente Nijmegen, Hogeschool Arnhem Nijmegen, N.E.C. BV, NXP Semiconductors, Radboud Universiteit, Royal Haskoning, Smit Draad, Synthon BV, Talis en UMC St Radboud.