Gemeente Oirschot

Gemeenteraad Oirschot stelt Kempische Klimaatvisie vast

Het klimaat verandert en dat heeft een grote impact op mens en natuur. Nederland maakt zich sterk om klimaatverandering zoveel mogelijk tegen te gaan. Zowel overheid als bedrijven en burgers moeten duurzamer omgaan met natuurlijke hulpbronnen. De gemeente heeft hierin een belangrijke rol. Door zelf energie te besparen en meer gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen stelt zij een goed voorbeeld. Daarnaast kan zij andere partijen faciliteren en stimuleren tot duurzaam handelen. Samenwerking met buurgemeenten is hierbij cruciaal.

Â

Daarom is vanuit de Kempengemeenten (Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot, Reusel-de Mierden) het initiatief genomen om gezamenlijk een klimaatvisie op te stellen. De Kempische Klimaatvisie moet fungeren als een raamwerk waarbinnen iedere gemeente door middel van een uitvoeringsprogramma haar eigen specifieke doelen, afgestemd op de kenmerken van de gemeente, formuleert. De Gemeenteraad van Oirschot heeft op 29 september 2009 de Klimaatvisie vastgesteld.

Â

De klimaatvisie heeft als subtitel Energieneutraal in 2025. Uit scenarioberekeningen waarbij uitgegaan is van een forse energiebesparing enerzijds en meer opwekking van duurzame energie anderzijds, is gebleken dat het mogelijk moet zijn dat de Kempengemeenten in 2025 energieneutraal zijn. Zoals ook uit het uitvoeringsprogramma voor de komende 4 jaar blijkt, richt het beleid zich in de eerste jaren voornamelijk op het verkrijgen van draagvlak in de samenleving voor deze verandering en het betrekken van partijen in alle sectoren en branches. Een eerste stap is daartoe gezet met de vorming van het Kempische Klimaat Platform (KKP). Leden van het KKP zijn vanuit hun interesse of professie betrokken bij het klimaatvraagstuk. Zo zijn in het KKP onder meer architecten, ondernemers, mensen vanuit milieuverenigingen, een woningcorporatie en de landbouw vertegenwoordigd.

Â

De visie zal in de komende jaren tot uiting komen via diverse projecten. Als inwoner van Oirschot zult u dit merken in de keuzes die door gemeente en partners worden gemaakt in bijvoorbeeld de woningbouw. Duurzaamheid en klimaat krijgen een hoge prioriteit. De Kempengemeenten hopen dat u zelf ook duurzame keuzes zal maken, want een duurzame Kempen begint bij jezelf.