Gemeente Oirschot

Zeer geslaagde avond over pubergedrag in De Enck!

De gemeente Oirschot heeft op 2 november in samenwerking met de GGD, Stichting Welzijn Oirschot, Algemeen Maatschappelijk Werk Dommelregio en FPB Oirschot Best een avond georganiseerd over de opvoeding van opgroeiende pubers. De belangstelling was enorm: in totaal 250 ouders waren toegestroomd om de avond bij te wonen.

Â

De avond startte met een lezing van Annette Heffels, psychologe en psychotherapeute en auteur van het boek âPraten met je puberâ. Zij ging als eerste in op ontwikkelingen die kinderen in de puberteit doormaken met betrekking tot emoties, seksualiteit en sociale contacten. Door beter zicht te krijgen op deze ontwikkelingen, kun je als ouder je eigen puber beter begrijpen en beter met bepaalde (lastige) situaties leren omgaan. Overigens wist Annette Heffels aan de hand van praktijkcijfers duidelijk te maken dat het met de meeste pubers in Nederland gewoon goed gaat: slechts een klein percentage pubers heeft te kampen met zwaardere problemen. Bovendien is het zo dat de meeste pubers op een bepaald moment pubergedrag simpelweg ontgroeien. Een opsteker voor de meeste ouders!

Â

Annette Heffels wist met sprekende voorbeelden enkele situaties voor het voetlicht te brengen die voor veel ouders in de zaal herkenbaar waren. Daarbij gaf ze verschillende tips om als ouder op een goede manier in gesprek te komen en blijven met je puber:
* Probeer niet meteen te oordelen, maar luister vooral naar je puber en vraag door.

* Pubers kunnen niet altijd de gevolgen van hun daden overzien, probeer ze daarom zoveel mogelijk te ondersteunen.
* Benader bepaalde situaties soms vanuit je eigen gevoel, beleving en ervaring.

* Probeer altijd te motiveren waarom je als ouder bepaalde zaken niet goedkeurt, simpelweg verbieden heeft vaak geen zin.
* Goed gedrag belonen werkt veel beter dan slecht gedrag bestraffen.

Â

Na de pauze konden ouders uit de zaal vragen stellen aan een panel van deskundigen over uiteenlopende onderwerpen zoals alcohol en drugs, internetgebruik, schulden en financiën, seksualiteit en relaties en leefstijl. Het panel bestond uit Annette Heffels, een jeugdverpleegkundige (GGD), een jongerenopbouwwerker (Stichting Welzijn Oirschot), een schoolmaatschappelijk werker (Algemeen Maatschappelijk Werk Dommelregio), een gedragsdeskundige (FPB Oirschot Best) en een maatschappelijk werker vanuit het Jeugd Preventie Programma. Tijdens de paneldiscussie werden verschillende onderwerpen op een toegankelijke manier besproken.

Â

Na afloop kregen alle ouders uit de zaal foldermateriaal en een lijst met nuttige adressen mee naar huis. Hierdoor konden aanwezige ouders thuis nog verder lezen over onderwerpen die hun interesse hadden. De avond werd muzikaal afgesloten met de Oirschotse formatie OnGehoord.

Â

Het enthousiasme van de aanwezige ouders en de goede opkomst zijn voor de gemeente Oirschot een stimulans om in de toekomst nog eens een dergelijke avond te organiseren!