Politie Amsterdam-Amstelland

POGING OPLICHTING DOOR NEP MEDEWERKER NUON (18-11-2009)

Een bewoonster van de Willem de Zwijgerlaan (Amsterdam-De Baarsjes) is maandagmiddag 16 november bijna slachtoffer geworden van een oplichter die zich voordeed als NUON-medewerker. De vrouw werd eerst telefonisch benaderd door een man die zich uitgaf voor NUON-medewerker. Hij vertelde haar dat ze geld retour zou ontvangen en dat er iemand bij haar thuis langs zou komen. Er kwam inderdaad iemand aan de deur die voor de vorm even in de meterkast keek en vervolgens een soort pinapparaat tevoorschijn haalde. De man vroeg haar om haar bankpas en of ze haar pincode wilde intoetsen, zodat ze het geldbedrag teruggestort kon krijgen. De bewoonster voldeed hieraan en de "NUON-medewerker" verliet daarop de woning.

Pas blokkeren
Toen de man weg was vertrouwde de vrouw het toch niet en heeft ze de bank haar pas laten blokkeren zodat er geen geld opgenomen kon worden door de oplichter. Vervolgens werd de vrouw gebeld door iemand die vertelde dat hij van haar bank was omdat het niet lukte om geld op haar rekening te storten. Toen ze vertelde dat zij al met haar bank gebeld had en dat haar bankpas geblokkeerd was, werd er opgehangen. De wijkteamrecherche heeft de zaak in onderzoek.

Geld ontvangen of bijbetalen gebeurt niet thuis De politie waarschuwt u ervoor dat indien u van een bedrijf geld terug ontvangt of moet bijbetalen dat nooit thuis zal plaatsvinden. Er komen geen medewerkers aan huis om via uw bankpas en uw pincode geld terug te storten. De oplichters kopiëren of verwisselen uw bankpas en met behulp van de door u ingetoetste pincode wordt het mogelijk om uw bankrekening te plunderen. We adviseren mensen die hiermee geconfronteerd worden, hier niet op in te gaan en onmiddellijk de politie te bellen.


____________________