Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 312 JA
Datum: 18 november 2009

College van Gedeputeerde Staten in nota Erfgoed:
Extra inzetten op kerkgebouwen en terpen

Een Deltaplan voor behoud karakteristieke kerkgebouwen - in samenwerking met andere overheden, instellingen en bewoners. Daarnaast actieve bescherming van kwetsbare onbebouwde terpen. Dat zijn de belangrijkste nieuwe activiteiten in het Friese erfgoedbeleid, vastgelegd in de nota Erfgoed 2010-2013. Deze nota richt zich op Friese monumenten, archeologie en cultuurhistorie. Uitgangspunten voor dit beleid zijn: Bescherming van het meest kwetsbare, behoud naast ontwikkeling, een gebiedsgerichte aanpak en het particuliere initiatief stimuleren. De provincie wil als gebieds- en cultuurregisseur een belangrijke rol spelen.

Aanleiding voor het Deltaplan Fryske Tsjerken is de verwachte leegstand van kerkgebouwen. Het doel is om met een, op samenwerking gericht plan, Fryske tsjerken te kunnen behouden. Veel kerken hebben unieke cultuurhistorische betekenis en zijn meebepalend voor de hoge ruimtelijke kwaliteit van het Friese landschap.

Het Terpenproject richt zich op onbebouwde terpen die gestaag in kwaliteit achteruit gaan door bv. ploegen en uitdroging. De provincie wil bedreigde onbebouwde terpen beschermen door beheersovereenkomsten met landeigenaren aan te gaan en soms zelfs door (vrijwillige) aankoop van terpen.

In de nu door Gedeputeerde Staten vastgestelde nota Erfgoed investeert de provincie de komende vier jaar 2,7 miljoen euro per jaar. Het college heeft de nota ter vaststelling aangeboden aan Provinciale Staten die er naar verwachting in de eerste maanden van 2010 een besluit over zullen nemen. Voorlopig wordt in afwachting van de kerntakendiscussie bij de provincie alleen het jaar 2010 financieel vastgelegd. De nota bestaat uit een korte beleidsvisie en een uitvoeringsagenda met 8 actiepunten voor de komende 4 jaar.


1. Deltaplan Fryske Tsjerken;

2. Gebiedsgerichte projecten waaronder het Terpenproject;
3. Integratie van cultuurhistorische waarden in gemeentelijke en provinciale ruimtelijke plannen en andere ontwikkelingsplannen met een belangrijke rol voor de digitale Cultuurhistorische Kaart;
4. Subsidiëren van restauratie, onderhoud en onderzoek van monumenten. Jaarlijks wordt een uitvoeringsprogramma vastgesteld, rekening houdend met prioriteiten en kansen. Voor 2010 wordt ingezet op een gezamenlijk programma met het Rijk ter bestrijding van de economische crisis (behoud werkgelegenheid) en restauratie-achterstanden. Het accent komt te liggen op restauraties die uitvoeringsgereed zijn en eerder tussen wal en schip zijn geraakt. Zodra een regeling wordt opengesteld, wordt dit gepubliceerd;
5. Cultuurfonds voor Monumenten Fryslân;

6. Voorlichting, onderzoek en bescherming met betrekking tot archeologische waarden;
7. Financieel ondersteunen van erfgoedinstellingen;
8. Stimuleren van erfgoededucatie.


---- --