Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 314 TR
Datum: 18 november 2009

.

Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit in Fryslân
vernoemd naar Anita Andriesen

De provincie Fryslân reikt vanaf volgend jaar een prijs uit aan een persoon of groep die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de verbetering van de kwaliteit van de ruimte in Fryslân. Het college van Gedeputeerde Staten heeft deze nieuwe prijs vernoemd naar de vorig jaar overleden gedeputeerde Anita Andriesen. Gedeputeerde Hans Konst: 'Anita Andriesen was voor veel mensen een groot inspirator en de drijvende kracht achter ons Streekplan 'Om de kwaliteit van de romte'. Zij maakte zich sterk voor de ruimtelijke kwaliteit van Fryslân.'

Met deze prijs wil de provincie goede voorbeelden van het behoud en de realisatie van nieuwe ruimtelijke kwaliteiten, die bijdragen aan het karakter en de identiteit van Fryslân, zichtbaar maken voor het grote publiek. De prijs richt zich op een persoon, instantie of groep, die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor projecten die een voorbeeld zijn voor de verbetering van de kwaliteit van het landschap, stedenbouw, architectuur en ruimtelijke vormgeving in het algemeen. Dat kunnen zowel professionals als niet-professionals zijn, die waardevolle en inspirerende ruimtelijke activiteiten hebben gerealiseerd.

De prijs bestaat uit persoonlijke erkenning voor het werk en een publieksgerichte prijs. De prijsuitreiking moet het belang van goed opdrachtgeverschap en goede ontwerpen in beeld brengen en inwoners van Fryslân inspireren hier ook aan bij te dragen. De komende tijd wordt de organisatie van prijs verder uitgewerkt door ARKFryslân. De Anita Andriesen Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit wordt vanaf 2010 gedurende de looptijd van het Streekplan tweejaarlijks uitgereikt.


---- --