Ingezonden persbericht


Raad van Kerken Deventer
Jansje Sick-Vernhout, secretaris

---

PERSBERICHT: 18 november 2009

---

Raad van Kerken Deventer tegen kraakverbod

DEVENTER - De Raad van Kerken Deventer heeft zich uitgesproken tegen de initiatiefwet die kraken wil verbieden. De raad is van mening dat de indieners ten onrechte een zeer eenzijdig en negatief beeld schetsen over krakers. De indieners hebben geen oog voor de mens achter de kraker, het sociale vangnet dat kraken biedt en de sociaal-maatschappelijke en culturele initiatieven vanuit de kraakbeweging.

Vertegenwoordiger van de raad Jansje Sick-Vernhout heeft dat, middels een verzoekschrift, naar voren gebracht tijdens een bijeenkomst van de landelijke Raad met de Overijsselse Raad van Kerken. Deze bijeenkomst vond donderdag 12 november plaats. "Als kerken temidden in de samenleving dienen wij ons niet afzijdig op te stellen en toe te zien wanneer een gehele bevolkingsgroep wordt gecriminaliseerd, hoe mensen massaal hun dak boven het hoofd dreigen te verliezen en zelfs in de gevangenis belanden."

De Raad van Kerken Deventer uit zich zeer kritisch over het ontbreken van maatregelen om woningnood op te lossen en speculatie en langdurige leegstand aan te pakken. De wijze hoe het wetsvoorstel door het inwilligen van de eisen van de PVV van Wilders tot een meerderheid in de Tweede Kamer is gekomen achten zij onaanvaardbaar. "Wij hopen dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel zal verwerpen, daar is alle reden toe", aldus de Deventer Raad.

Rapport
De landelijke Raad heeft zich eerder in 1978 uitgesproken tegen een anti-kraakwet dat mede door haar rapport 'Kraken in Nederland' in de Eerste Kamer verworpen werd. De huidige situatie blijkt weinig veranderd volgens de Deventer Raad. Tijdens de bijeenkomst werd dan ook een geactualiseerde versie van dit rapport, "Kraken in Nederland en de Huidige situatie" gezamenlijk aangeboden aan Klaas van der Kamp, secretaris van de landelijke Raad van kerken, door Jansje Sick-Vernhout namens de Deventer Raad van Kerken en Martin Geuzendam, één van de samenstellers ervan, namens de kraakbeweging. Het rapport staat inmiddels online en is te lezen op de website www.krakenindeventer.nl en zal binnenkort ook op de website van de raad verschijnen.

--- EINDE PERSBERICHT ---