FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


MEDEDELING van het FAVV

HERINNERING tot VACCINATIE BLAUWTONG 2009

17 november 2009

Het Voedselagentschap wijst erop dat de vaccinatiecampagne 2009 stilaan ten einde loopt. Vaccinatie tegen blauwtong is bij wet verplicht voor alle runderen en schapen.

Het moment waarop de runderen terug naar de stal worden gebracht is hiervoor het ideale moment. Het FAVV dringt erop aan zo snel mogelijk over te gaan tot vaccinatie indien dit nog niet gebeurd zou zijn.

Alle runderen dienen dus ten laatste op 22 december 2009 gevaccineerd te zijn. Nog niet gevaccineerde runderen moeten twee doses toegediend krijgen met een interval van 1 maand. Daarom dient de eerste vaccinatie bij jonge runderen ten laatste op 22 november 2009 uitgevoerd te worden.
Indien er nog schapen zijn die niet gevaccineerd werden, dient de vaccinatie nog in november 2009 te gebeuren.

Het FAVV herinnert eraan dat de volgende vergoedingen worden betaald:
· Voor runderen: 2 euro per correct uitgevoerde en geregistreerde vaccinatie
· Vanaf 15 gevaccineerde schapen: 1 euro per correct uitgevoerde en geregistreerde vaccinatie
Het Voedselagentschap financiert de aanschaf en de distributie van de vaccins. De registratie van de vaccinaties dient te gebeuren door de dierenarts hetzij online, hetzij via DGZ Vlaanderen of ARSIA.
In ons land wordt al sinds vorig jaar verplicht gevaccineerd tegen serotype 8. In tegenstelling tot de vorige jaren, werd in 2009 nog geen enkel geval van blauwtong vastgesteld. Dit bewijst het nut en het succes van de vaccinatiecampagnes.

Meer informatie vindt u op www.favv.be -> dierziekten -> blauwtong