Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT

Amsterdam, 18 november 2009

Toerisme naar Amsterdam op weg naar herstel
Amsterdam doet het vanaf april 2009 opvallend beter dan Europese concurrenten

Het toeristisch bezoek aan Amsterdam klimt sinds april 2009 weer uit het dal van de economische recessie. In juli van dit jaar steeg het aantal overnachtingen in Amsterdamse hotels zelfs met 10,8 procent, waarbij dit in andere Europese steden beperkt bleef tot 1 procent. In mei en juni was er nog nauwelijks sprake van een stijging in het aantal hotelovernachtingen in Amsterdam, maar in mei hadden de andere Europese steden nog wel te maken met een daling van 6,5 procent.

Het herstel sinds april is vooral te danken aan de toename van het aantal toeristen uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Vanaf eind 2008 heeft Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) samen met het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), de gemeente Amsterdam en het bedrijfsleven extra promotiecampagnes op deze nabije markten gericht. Ook uit de Verenigde Staten komt een positief signaal. Voor Amsterdam en regio is dit de op één na belangrijkste markt. De daling in het aantal Amerikaanse bezoekers in januari tot en met juli 2009 blijft beperkt tot 4,6 procent. De overige Europese steden hadden in deze periode nog te maken met een daling in het Amerikaanse bezoek van 11,7 procent. Deze cijfers maakte Stefan Diender, algemeen directeur van ATCB bekend tijdens de Partnervergadering op 17 november. Voor heel 2009 verwacht ATCB een daling in het verblijfsbezoek aan Amsterdam van 5 procent. De grootste daling zullen opnieuw Groot-Brittannië, Verenigde Staten en Spanje te zien geven, terwijl het aantal verblijfsbezoekers uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en België juist verder toeneemt. Tot en met september 2009 laten de bezoekcijfers van de musea in Amsterdam een stijging zien van 2,2 procent; de toeristische attracties echter nog een daling van 7 procent. Ook de bestedingen van bezoekers blijven fors achter, vergeleken met 2008.

Verwachting 2010

Voor 2010 verwacht ATCB een verder herstel van het toeristisch bezoek aan Amsterdam en regio. Een structureel herstel van de zakelijke bezoekersmarkt zal echter langer op zich laten wachten, evenals het herstel van de bestedingen van bezoekers.