Ingezonden persbericht


Persbericht

Baarn, 18 november 2009

Angst voor vuurwerk bij honden is af te leren

Oud en nieuw is één groot feest. Oliebollen, vrienden of familie over de vloer en om 12 uur champagne en vuurwerk! Maar voor veel honden is het hel op aarde. Al dat geknal van vuurwerk jaagt jouw geliefde viervoeter de stuipen op het lijf. Er is een oplossing: gedragstherapie voor honden (en katten) met allerlei geluiden, waaronder vuurwerk.

Bange honden
Honden zijn van nature gevoelig voor onverwachte harde knallen. Omdat die knallen uit het niets lijken te komen, kunnen ze zich er niet op voorbereiden. Ze worden er angstig of zelfs panisch van, rennen weg, plassen in huis of zitten de hele dag onder de bank verstopt. Maar vuurwerk is niet de enige luidruchtige vijand van een hond. Ook het geluid van onweer, een stofzuiger of auto's en getoeter kunnen erg veel stress veroorzaken.

Gedragstherapie als de oplossing
Hopeloos? Volgens gedragstherapeut Martin Gaus absoluut niet. Hij is ervan overtuigd dat je honden met de juiste training goed kunt laten wennen aan, en omgaan met geluiden. Daarom heeft hij speciaal voor honden die bang zijn voor 'rare' geluiden, zoals vuurwerk, een gedragstherapie cd ontwikkeld. Op de cd hoor je Martin Gaus zelf die meer vertelt over het hoe en waarom achter de angst voor geluiden bij honden. Vervolgens kun je kiezen met welke geluiden je samen met jouw hond wilt gaan trainen.

Hoe herken je stress bij jouw hond?
Als je hond last heeft van stress merk je dit meestal aan zijn gedrag. Zo kan je hond bijvoorbeeld de volgende kenmerken vertonen:
* trillen

* hijgen

* piepen/janken/blaffen op hoge toon

* plasje doen terwijl de hond goed uitgeweest is

Komt dit je bekend voor? Dan is gedragstherapie wellicht ook een goed idee voor jouw hond.

Cd met gedragstherapie
De cd van Martin Gaus in combinatie met schriftelijk trainingmateriaal is te bestellen via de website bangehond.nl.

Over Bangehond.nl
Bangehond.nl is een initiatief van DierZ.nl, de website met alles over huisdieren, in samenwerking met de hondenscholen van Martin Gaus. Lees meer op: http://www.bangehond.nl/

Noot voor de redactie,