Gemeente Dinkelland


PERSBERICHT

Datum: 18 november 2009

Dinkelland en de provincie Overijssel investeren: Bezoekerscentrum Nationaal

Landschap Noordoost Twente naar Dinkelland

Op vrijdag 13 november heeft het college van Dinkelland zeer vruchtbare afspraken gemaakt met het college van GS van de provincie over een investeringsimpuls voor Dinkelland. Dinkelland gaat samen met de provincie een bezoekerscentrum realiseren voor het Nationaal Landschap Noordoost Twente. Daarnaast draagt de provincie bij voor de projecten Klooster en Commanderie in Ootmarsum.

Visie: Natuur en cultuur als puzzel
Het Nationaal Landschap Noordoost Twente is een unieke combinatie van natuur en cultuur. Met het te realiseren bezoekerscentrum krijgt het Nationaal Landschap een herkenbare toegangspoort. Het moet dé uitvalsbasis worden voor uitstapjes en verkenning van de prachtige natuur van het hele gebied. En waar kan natuurbeleving beter beginnen dan bij het centraal gelegen natuur-historisch museum Natura Docet in Denekamp. Vandaar dat Denekamp is gekozen als vestigingsplaats voor het bezoekerscentrum.

Noordoost Twente bezit naast natuur ook een trotse cultuurhistorie. Uithangbord hiervan is zonder twijfel de stad Ootmarsum. Om de positie als toeristische hoofdstad van het oosten nog verder te versterken wordt ook in Ootmarsum geïnvesteerd. De provincie gaat hiervoor participeren in de Dinkellandse projecten Klooster en Commanderie.

Bedoeling is dat cultuur- en natuurbeleving als een puzzel in elkaar gaan vallen en elkaar gaan versterken.

Bezoekerscentrum:
Het bezoekerscentrum wordt gecombineerd met het museum Natura Docet. Het centrum moet gaan fungeren als informatie- kennis en educatiecentrum voor het Nationaal Landschap Noordoost Twente. Als 'spin in het web' kan vanuit het bezoekerscentrum het hele gebied verkend worden. Afgaande op de ervaringen van bezoekerscentra elders moeten bezoekersaantallen van 100.000 per jaar haalbaar zijn. Uiteraard levert het centrum een belangrijke impuls voor het 98-jarige museum Natura Docet.

Klooster:
Het klooster Maria Ad Fontes in Ootmarsum wordt herontwikkeld. Naast commerciële- en woonfuncties moeten de kloosterkapel en de toren een openbaar karakter krijgen. Gecombineerd met de herinrichting van de kloostertuin en de reconstructie van de oude gracht krijgt Ootmarsum er een belangrijke parel bij. De vestiging van life-style winkels in het klooster moet zorgen voor een versterking van de attraktiviteit van de kunststad Ootmarsum.

Commanderie:
De Commanderie is een kasteelachtig gebouwcomplex, gebouwd in 1480, als huisvesting voor de Duitse Orde. Deze 'heeren' bezaten vele boerderijen en gronden in de omgeving van Ootmarsum. In het begin van de 19e eeuw is de Commanderie verkocht en vervolgens gesloopt.

De Commanderie (met bijbehorende grachten en tuinen) moet samen met de bestaande gebouwen van het Openluchtmuseum uitgroeien tot een smeltkroes van de twentse cultuur en historie, waarin oude elementen als vanzelfsprekend worden gecombineerd met hedendaagse kunst, muziek en theater. Het historische terrein moet straks een vloeiende overgang vormen van het verleden naar het heden en van de heeren naar de boeren (analoog naar de huidige slogan van het Openluchtmuseum: 'Land van heeren en boeren'). Een unieke trekker in Overijssel met een nationale aantrekkingskracht.

Vervolg:
Dinkelland en de provincie Overijssel gaan de komende weken de projecten verder uitwerken. Voorlopig wordt uitgegaan van een investeringsvolume van 5 miljoen euro. De gemeente en de provincie dragen hiervoor beide 50% bij. Begin 2010 moeten de plannen geconcretiseerd zijn.



Gemeente Dinkelland