Algemene Onderwijsbond

Utrecht, 18-11-2009

HAS Den Bosch sluit uiteindelijk toch akkoord met AOb

26 miljoen euro voor hogere functies HBO-docenten

De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft op alle hogescholen afspraken gemaakt over meer hogere functies voor docenten. Ook op de Hogeschool Agrarische Studies (HAS) in Den Bosch is het gisteravond gelukt een afspraak te maken over invoering van de zogenaamde functiemix. In totaal hebben de onderhandelaars van de bonden en de besturen voor meer dan 26 miljoen euro hogere functies gecreëerd in de sector. Het ministerie van OCW keert dit extra bedrag uit. Hiermee is het hoger beroepsonderwijs (hbo) de eerste sector waarin deze afspraken uit het convenant LeerKracht al helemaal vertaald zijn in goed personeelsbeleid.

Het geld voor deze verbeteringen is te danken aan het convenant Leerkracht. In dit convenant staan afspraken tussen de AOb, minister Plasterk en werkgevers en bonden in het onderwijs om het leraarsberoep aantrekkelijker te maken. Nu ook de HAS tot afspraken is gekomen zal het geld daadwerkelijk aan alle hogescholen ter beschikking worden gesteld. Het verbeteren van de formatie zal dan voor 2012 worden gerealiseerd. Voor de AOb is dit een belangrijke stap. De trend van downgrading -de ontwikkeling dat docenten minder betaald werden voor hetzelfde werk- is hiermee duidelijk gekeerd.

In de andere sectoren in het onderwijs is de uitvoering van de functiemix nog in volle gang. De AOb verwacht dat de afspraken in het hbo een positieve effect hebben op het verdelen van het extra geld in de beroeps- en volwasseneneducatie (bve), het voortgezet onderwijs (vo) en het primair onderwijs (po). Ook hier moeten scholen personeelsbeleid ontwikkelen om de juiste docenten in hogere schalen te belonen. De AOb roept de besturen in deze sectoren op om, waar dat nog niet gebeurt, haast te maken. Nog steeds dreigt een groot lerarentekort in 2014.

Nu alle hogescholen afspraken hebben gemaakt over verbetering van de inschaling zal de AOb in het hbo de aandacht richten op een ander belangrijk onderdeel uit het convenant leerkracht; de professionele ruimte van de docent. De hogescholen en de bonden hebben afgesproken gezamenlijk dit onderwerp verder uit te werken. Op alle hogescholen worden discussiebijeenkomsten georganiseerd over dit thema.