Heliomare Onderwijs wint Jos van Kemenade Award 2009

20/11/2009 08:30

Open Universiteit Nederland

Heliomare Onderwijs uit Wijk aan Zee heeft op 18 november de Jos van Kemenade Award 2009 gewonnen. Deze school voor speciaal onderwijs geeft volgens de jury de leraren op ambitieuze wijze de ruimte om zich te professionaliseren op de werkplek. De prijs werd namens het Ruud de Moor Centrum van de Open Universiteit Nederland uitgereikt door de naamgever, minister van Staat Jos van Kemenade.. De tweede prijs ging naar OBS De Torenuil in IJsselstein. De School voor Uiterlijke Verzorging ROC Eindhoven won de derde prijs.

Het jury-oordeel

De jury - voorzitter Kete Kervezee (PO-raad), Kees Blokland (SSCO), Wim Deetman (Raad van State), Walter Dresscher (AOb), Jos Leenhouts (ROC Mondriaan/MBO Raad), Emiel Willms (LAKS) - kende de eerste prijs toe aan Heliomare Onderwijs omdat de school systematisch het leren van het team heeft opgepakt. Er wordt gewerkt aan schoolontwikkeling, teamontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling met een hoog ambitieniveau: iedere docent een master.

De tweede prijs ging naar OBS De Torenuil in IJsselstein omdat opleiden en kennisdelen zichtbaar een deel van de schoolcultuur zijn.

De School voor Uiterlijke Verzorging ROC Eindhoven won de derde prijs met de totale vernieuwing die in 2005 is ingezet. De docenten nemen hun eigen verantwoordelijkheid, bieden vraaggericht onderwijs en zijn van re-actief pro-actief geworden.

De ook genomineerde scholen Katholieke Scholengemeenschap De Breul uit Zeist en OBS Schuilingsoord uit Zuidlaren vielen buiten de prijzen.

Prijs

De Jos van Kemenade Award heeft tot doel 'een stimulans te geven aan scholen in Nederland die een excellent leerklimaat bieden voor het professionaliseren van onderwijsgevenden op de werkplek en zo op een innovatieve en doeltreffende manier bijdragen aan de kwaliteitsontwikkeling van leraren'.

De eerste prijs is een wisseltrofee en een professionaliseringscheque ter waarde van 15.000 euro, de tweede prijs een cheque van 10.000 euro en de derde prijs een cheque van 5.000 euro. De cheques kunnen worden ingewisseld tegen ondersteuning door medewerkers van het Ruud de Moor Centrum bij professionaliseringsprojecten in 2010

Videobeelden

Het Ruud de Moor Centrum heeft video-opnames gemaakt in de genomineerde scholen waarbij leraren, leerlingen en directies zijn geïnterviewd. Een compilatie van deze opnames zijn tijdens de finale aan het publiek getoond. Deze presentaties zijn te bekijken op www.rdmc.nl/josvankemenadeaward, waar ook meer informatie staat over de prijsuitreiking. Vanaf vrijdag 20 november is de finale die plaatsvond in het ROC Mondriaan in Den Haag te zien op portal.rdmc.ou.nl. Rob Martens, hoogleraar en programmaleider onderzoek RdMC, brak een lans voor de echte autonomie van de docent. Ed Peters, rector van het Dominicuscollege in Nijmegen, sprak over doorlopende leerlijnen in het kader van professionaliseren. Studenten waren verantwoordelijk voor de aankleding van de zaal, de catering, een wervelende modeshow en een muzikaal optreden van het koor Nieuwe Nederlanders.





http://www.ou.nl