Gemeente Cromstrijen


Gemeente Cromstrijen evalueert hondenbeleid

Een jaar geleden trof de gemeente voorzieningen om de overlast van hondenpoep in Cromstrijen tegen te gaan. Om inzicht te krijgen of deze voorzieningen ook bijdragen aan een vermindering voert de gemeente een evaluatie uit onder de inwoners en kinderen van 9 tot 12 jaar. Dinsdag 3 november 2009 gaf de gemeenteraad groen licht voor deze evaluatie.

Doel evaluatie

Een jaar geleden trof de gemeente voorzieningen om de overlast van hondenpoep in Cromstrijen tegen te gaan. Zo plaatste zij speciale poepcontainers en uitrenplaatsen en verstrekte zij gratis poepzakjes. Ook stelde zij sinds mei 2008 een Buitengewoon Opsporingsambtenaar aan die controleert of hondenbezitters zich houden aan de regels. De resultaten van de evaluatie moeten inzicht geven of deze voorzieningen bijdragen aan de vermindering van de hondenpoepoverlast.

Verspreiding vragenlijsten

Vanaf 18 november 2009 ontvangen alle inwoners van Klaaswaal en Numansdorp een vragenlijst in hun brievenbus. Via deze vragenlijst kunnen zij hun reactie geven op de overlast, de bekendheid van het hondenbeleid, het gebruik van de voorzieningen, de regelgeving, de handhaving en de communicatie. De vragenlijst bevat een speciaal deel voor hondenbezitters. Daarnaast verspreidt de gemeente ook een speciale vragenlijst op de basisscholen in Cromstrijen. Kinderen van 9 tot 12 jaar kunnen daarin ook hun reactie geven.

Verwerking resultaten

Naast de verkregen reacties via de vragenlijst gebruikt de gemeente ook reacties die zij eerder ontving over het hondenbeleid. De gemeenteraad stelde als doel dat de overlast van hondenpoep met minimaal 10% moet dalen. Tijdens het normen- en waardendebat in 2006 gaf 70% van de inwoners aan hondenpoepoverlast regelmatig mee te maken. Op basis van de uiteindelijke resultaten legt het college de gemeenteraad de keuze voor om door te gaan met het huidige beleid of het beleid waar nodig aan te passen. Deze keuze vindt plaats in 2010.