Ingezonden persbericht


Raad van Kerken Deventer keurt kraakverbod af!
"Na gemeenten, FNV en Woonbond, ook kerken tegen."

De Raad van kerken Deventer heeft zich afkeurend uitgelaten over het komende kraakverbod. De kraakbeweging vraagt zich af of "Christelijke" politici zich nog wel vereenzelvigen met hun Christelijke waarden.

Na onder andere de Raad van State, de Woonbond, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), anti-kraakbureaus, monumentenzorg, vele ontwerpers en kunstenaars, spreken nu ook kerken zich uit tegen het verbod.

"Het blijkt wederom dat de Christelijke partijen er zitten voor de vastgoedmeneren en het grote geld. Dit bleek ook tijdens de bouwfraude, waar Jan ten Hoopen en andere CDA'ers wel erg nauw mee waren verbonden," vertelt kraker Ifor Schrauwen. "De binding met hun grondbeginselen lijkt er niet meer te zijn."

Afgelopen donderdag 12 november bood Jansje Sick-Vernhout van de Deventerse raad en Martin Geuzendam een van de samenstellers, het lijvige document genaamd "Het rapport van de Raad van kerken 'Kraken in Nederland' en de Huidige situatie" aan, aan de landelijke Raad van kerken.

De Deventer raad stelt in haar begeleidend verzoekschrift: "Als kerken temidden in de samenleving dienen wij ons niet afzijdig op te stellen en toe te zien wanneer een gehele bevolkingsgroep wordt gecriminaliseerd, hoe mensen massaal hun dak boven het hoofd dreigen te verliezen en zelfs in de gevangenis belanden."

Een vorig rapport van de Raad van Kerken uit 1978 zorgde er mede voor dat de Eerste Kamer een verbod destijds verwierp. "De huidige situatie is nauwelijks gewijzigd, een verbodswet op basis van aannames en onwaarheden. Ik begrijp heel goed dat zoveel personen en instellingen dit afkeuren," zo stelt mede-samensteller Martin Geuzendam.